2014. január 20.

Így tévéznek a magyar nők a Femina Media szerint

A kiadó olvasói inkább neteznek a reklámblokkok megtekintése helyett, felük mobileszközön.

A kiadó olvasói inkább neteznek a reklámblokkok megtekintése helyett, felük mobileszközön.

A Femina Media 2013 decemberében saját portfólióján, 1000 fős, nem reprezentatív kutatást végzett a televíziózási, háttértévézési, és párhuzamos tartalomfogyasztási szokásokról.

10 olvasójukból 8 saját elmondása szerint napi szinten bekapcsolja a televíziót, a legkiemelkedőbb idősávok pedig nem meglepő módon hétköznap esték hat után, illetve a hétvégék délutánjai és estéi. A top 5 legnépszerűbb csatorna az RTL Klub, a TV2, a Viasat3, a National Geographic és az M1.

A kütyühasználat megoszlik az olvasók között, de elmondható, hogy 54%-uk használ legalább egyfélét tévézés közben. A legnépszerűbb az okostelefon, melyen tíz olvasójukból négyen pötyögnek, notebookot három válaszadó használ, táblagépen pedig tízből egy ember böngész.

Tíz olvasójukból mindössze egy nézi tovább az adott csatornát a reklámsáv ideje alatt, négyen pedig a világhálón szörfölnek. A többi válaszadó megoszlik, hiszen néhányan átkapcsolnak másik csatornára, beszélgetni kezdenek, vagy elhagyják a szobát.

Hogy tovább bontsák a multitaskerek vizsgálatát, megnézték, ki mit csinál a neten reklámidő közben: 72%-ban a közösségi oldalt használják, közel 50%-ban női portálon tartalmat fogyasztanak, emellett szintén 50-50%-ban e-maileznek, illetve videómegosztó portálon is szörfölnek. A kiadó szerint ez azt jelenti, hogy a háttérben, a reklámblokkban elhangzó termékek és szolgáltatások online jelenléte felerősítheti kommunikációs üzenetük rögzülését a fogyasztókban.

Olvasóikat arról is megkérdezték, milyen indíttatásból vesznek fel előre műsorokat (műsorrögzítő szolgáltatás segítségével). A válaszolók fele a rugalmasságot jelölte meg, hiszen így nem kell alkalmazkodni a vetítés időpontjához. 40%-uk kifejezetten azért rögzít műsorokat, hogy a teljes reklámblokkot tovább tudja tekerni, így megszakítás nélkül kikapcsolódhat, 10% pedig egyszerűen csak szereti, ha lehetősége van újra megnézni a felvett adást.

Az eredmények infografikán: