2010. szeptember 21.

Ízlel a hírügynökség?

Az MTI szerződést bontott a Parameter.sk hírportállal, mert szerintük a lap méltatlan arra, hogy megjelentesse az MTI anyagait – írja az Index.

Az MTI szerződést bontott a Parameter.sk hírportállal, mert szerintük a lap méltatlan arra, hogy megjelentesse az MTI anyagait – írja az Index.

Az MTI alelnöke, Belénessy Csaba levelében úgy fogalmaz, hogy a “honlapon megjelenő cikkek közül számos tartalom olyan hangvételt és stílust használ, amely átlépi a jó ízlés határait és méltatlan arra, hogy a Magyar Távirati Iroda a továbbiakban térítésmentes híranyaggal támogassa a honlap működését. A portál kiadója ezzel szemben azt állítja: azért keménykednek velük, mert publicisztikáikban gyakran kritizálják az Orbán-kormányt.

“Nincsenek méltatlan szavak a magyar nyelvben, csak méltatlan politikai kurzusok vannak, amelyek harcolni akarnak a médiával” – idézi az Index hozzá Barak Lászlót, aki szerint a szerződés felmondásánál sokkal fájóbb számára az MTI alelnökének indoklása, amivel a hírügynökség úgymond bele akar szólni a lap szerkesztésébe.

A portál úgy tudja, hogy a három hete a honlapon megjelent, később az Új Szóban is közölt publicisztika verte ki a biztosítékot az MTI alelnökénél: ebben éppen Barak László nevezi gyávának Kövér Lászlót a kettős állampolgárságról szóló vita kapcsán. Emellett megjegyzi, hogy “a politikusok jó részére általában jellemző, amint felkerülnek az uborkafára, akkor is bazi okosnak képzelik magukat, ha közéleti karrierjüket megelőzően környezetükben szimpla hülyéknek tartották őket”.

A Parameter.sk 2007-ben alakult, és 2008-tól használta az MTI híreit. A lap stílusára eddig nem panaszkodott az MTI, egyetlen egy levélben, de szóban, informálisan sem figyelmeztették a portált a közelgő szerződésbontásról.

Hozzáteszik: a portál szinte családi vállalkozás, a lapigazgató jelenleg Barak Mónika, a Bulvár rovatot pedig Barak Eszter szerkeszti. Barak László a Politika rovat szerkesztése mellett a kiadó ügyvezetője is.