2010. július 23.

Önálló közmédia-profilok

Maradjon meg az egyes közmédiumok szakmai önállósága – szorgalmazta egy reggeli interjúban az ORTT Fidesz delegálta tagja.

Maradjon meg az egyes közmédiumok szakmai önállósága – szorgalmazta egy reggeli interjúban az ORTT Fidesz delegálta tagja.

Az alkotmányossági próbát is kiállja majd a Fidesz médiacsomag-javaslatának tegnap elfogadott eleme - nyilatkozta a Duna Televízió Hattól nyolcig című műsorában Szalai Annamária, a kormánypárt médiáért felelős szakpolitikusa. Ezzel arra reagált, hogy az ellenzéki pártok közül több is jelezte, az Alkotmánybírósához fordul az ügyben.

Megtehetik az ellenzéki pártok, hogy az Alkotmánybírósághoz fordulnak a médiatörvény-csomag csütörtökön elfogadott egyik eleme miatt, de én úgy gondolom, a törvény kiállja majd a próbát - így reagált a kisebbik köztévé közleménye szerint az ellenzéki pártok kritikáira Szalai Annamária.

Megjegyezte: a csomag első elemét már egy hónapja elfogadta a parlament, az ellenzéki pártok arra is azt mondták, hogy alkotmányellenes. "Ennek ellenére a köztársasági elnök úr, aki nagy figyelemmel kíséri az alkotmányt, minden kritika nélkül aláírta a módosítást" - szögezte le Szalai Annamária. Kijelentette: abban bízik, hogy a jelenlegi - átláthatatlan és pazarló - közpénzfelhasználás sokkal hatékonyabb módon történik majd a közmédia-szektorban. Ezen túlmenően jobb minőségű és hatékonyabb tájékoztatást remél az adófizetők számára.

A közös tulajdonosi testület alá kerülő közmédiumok mindegyikének meglesz a módja arra, hogy a maga profilját, szakmai elképzeléseit továbbra is teljesítse? - hangzott a Hattól nyolcig kérdése. Szalai Annamária úgy reagált: az egyes médiumok szakmai önállósága mellett tenné le a voksot. Fontosnak tartja, hogy megrendelőkként önállóan működhessenek a jövőben is ezek az intézmények és önálló arculatuk legyen.

Az önálló profil egyben azt is jelenti, hogy az eddigi párhuzamosságok megszűnhetnek a közmédiumok között - derült ki a nyilatkozatból. "Ne forduljon elő az például, hogy egy adott eseményre a Magyar Televíziónak kijön két stábja, a Duna Televíziónak két stábja, miközben egymásról nem is tudnak, nem tudják, mit csinál az egyik, mit a másik. Ennek ideje, hogy vége legyen, nem az a lényeg, hogy versenyeztesse az állam a saját cégeit" - szögezte le Szalai Annamária, aki szerint javítani kell a határon túli műhelyek – ma rossz – integrálásán. "Vannak ma kihasználatlan műhelyek, teljesen elképesztő, hogy rengeteg ember ott hever parlagon, tudna dolgozni, mégsem használják ki ezeket a kapacitásokat" - érvelt Szalai Annamária.

A Lehet Más a Politika alkotmánybírósághoz fordul a médiatörvény-csomag csütörtökön elfogadott eleme miatt - ezt már Karácsony Gergely, a párt frakcióvezető-helyettese jelentette ki ugyancsak a Hattól nyolcig stúdiójának vendégeként. Elmondta: számításuk szerint huszonkét ponton ütközik az alaptörvénnyel a csütörtökön elfogadott médiaszabályozás. Úgy látják: az Európai Unió azon irányelvének sem felel meg a jogszabály, amely kimondja, hogy a nemzeti médiahatóságoknak függetleneknek kell lenniük.

Címkék: jog közmédia