2014. november 12.

Önkéntes munkával támogatják az SOS Gyermekfalvak lakóit az NMHH munkatársai

A hatósági munkatársak játékos formában, rendszeres programokon a médiaeszközök és az internet tudatos használatára ösztönzik a gyerekeket.

A hatósági munkatársak játékos formában, rendszeres programokon a médiaeszközök és az internet tudatos használatára ösztönzik a gyerekeket.

Karas Monika, az NMHH elnöke és Gosztonyi Gábor, az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványának ügyvezető igazgatója együttműködési megállapodást írt alá, amelynek értelmében a vér szerinti családjukat nélkülözni kényszerülő gyermekek számára házhoz viszik a médiaértési és a hírközléssel kapcsolatos ismereteket. Az NMHH hosszú távú stratégiai céljai között szerepel a médiatartalmak értelmezésének és a hírközlési eszközök helyes és kritikus használatának megismertetése, különös tekintettel a gyermekek körében. A mostani megállapodás is illeszkedik e törekvéshez, melynek korábbi eredményei az Internet Hotline bejelentővonal, a Gyermekvédelmi Internet-kerekasztal, illetve a Bűvösvölgy Médiaértés-oktató Központ.

Az NMHH most elindított társadalmi felelősségvállalási programjában a virtuális valóságnak az átlagnál is jobban kitett, szociálisan hátrányos helyzetű gyermekeket szólít meg, akik a hatóság munkavállalói által játékos foglalkozásokon gyakorlati példák során sajátíthatják el a többi között azt, hogy milyen veszélyei vannak az internetnek, mire figyeljenek a közösségi oldalak használatakor, hogyan védhetik meg a számítógépen, mobiljukon tárolt információkat, mi rejlik a televízióban látható fény és csillogás mögött. Az NMHH szakemberei demonstrációs eszközök segítségével, játékosan vezetik végig a gyerekeket a hírközlés fejlődésén. Az első foglalkozásokat november 14-én, pénteken tartják meg az NMHH önkéntesei.

Az NMHH önkéntesei az általuk kidolgozott külön korcsoportokra szabott szakmai programmal és az ahhoz szükséges eszközökkel három éven keresztül évente négyszer az SOS-Gyermekfalvak valamennyi gyermekközösségét sorra meglátogatják majd (Orosháza, Kecskemét, Kőszeg, Helvécia, Szeged, Sé). A résztvevők munkáját az NMHH koordinálja, biztosítja utazásukat, a foglalkozásokra azonban már a munkaidőn kívül kerül sor. A hatóság a foglalkozásokon túl számítógépeket bocsát ingyenes használatra az együttműködés teljes ideje alatt a gyermekfalvak lakói számára.