2011. november 03.

Óriási növekedés előtt a mobil kupon biznisz

2016-ra 43 milliárd dollárt tehet ki globálisan a beváltott mobil kuponok értéke - derül ki egy friss tanulmányból.

2016-ra 43 milliárd dollárt tehet ki globálisan a beváltott mobil kuponok értéke - derül ki egy friss tanulmányból.

A Juniper Research kutatása szerint 2016-ban már 43 milliárd dollár értékben válthatunk be mobil kuponokat világszerte, nagy mértékben az ezt lehetővé tevő alkalmazások terjedésének köszönhetően. Ez azt jelenti, hogy az idei évre várható 5,4 milliárd dolláros összeg a nyolcszorosára nő mindössze 5 év alatt.

Az új tipúsú hirdetések, a hűségprogramok, a mobilfizetés elterjedése mellett a mobil kuponok lehetnek az m-kereskedelem fő mozgatórugói - vélik az elemzők. Mobil kuponokat pedig egyre kifinomultabb módszerekkel ajánlanak majd a célközönségnek: nem csupán hely alapon targetálnak a kuponosok, hanem sokkal összetettebb, a fogyasztó életstílusát, munkahelyi életvitelét, közösségimédia-használatát és egyéb tényezőket is figyelembe véve.

A Juniper Research kiemeli: mindez csak akkor vihető sikerre, ha a fogyasztókat nem rángatják bele a kuponozásba, hanem a szolgáltatók megadják számukra a szabad opt-in lehetőségét, és nem bombázzák őket olyan ajánlatokkal, amelyekre igazából nincs is szükségük. Ez azért fontos, mivel ha megfelelően használják a mobil kupont, akkor az jó eszköz a fogyasztói hűség építésére.

Marketinges oldalról ezen túlmenően azért is érdekes eszköz a mobil kupon, mert viszonylag olcsó, legalábbis költséghatékony, s mint ilyen, a kisebb kereskedők számára is elérhető. "A mobil kuponokat nemsokára széles körben fogják használni. Aki elhanyagolja a mobil kuponok ban rejlő potenciált, az a mobil kereskedelem jövőjéről sem vesz tudomást" - mondja a kutatás szerzője, David Snow.