2011. március 07.

Óriások esküvője

A Nokia éveket vesztegetett el a Symbian platform életre keltésével.

A Nokia éveket vesztegetett el a Symbian platform életre keltésével. Az elemzők eltérő véleményen vannak, hogy a cég miért is akart megmaradni a saját operációs rendszerénél, látva azt, hogy a mobilvilág gyökerestül megváltozott. A legtöbben ezt annak tudják be, hogy a Nokia mindig is független cég volt, soha nem indított harcba készüléket idegen platformmal. Egy olyan vállalat, amely a világ legkompetitívebb piacán az Apple-höz hasonlóan hardver- és szoftvervonalon is képes volt teljesen önálló maradni, és ráadásul piacvezetővé is tudott válni, valószínűleg minden idegszálával ragaszkodik ehhez a felálláshoz.

A Nokia történelmi hibát követett el a 2000-es évek elején, amikor elkezdte felvásárolni a Symbian platformot, és 2008-ig, a teljes kivásárlásig elképesztő összegeket költött ezen döntése nyomán. A pár esztendeje még nagyon felkapottnak tűnő nyílt forráskódú felületek bekebelezésének divatját követve a cég egy olyan platformba invesztált milliárdokat, amely már a felvásárlás befejezése pillanatában láthatóan zsákutcában volt.

A másik probléma, hogy a Nokia elképesztő létszámú fejlesztőcsapatot tart fenn ezen operációs rendszer működtetésére. Nemrég keringett az interneten egy ábra, amely szerint a vállalat symbianes fejlesztői nagyjából kétszer annyian vannak, mint az Apple teljes platformfejlesztői csapatának tagjai, beleértve a Macbookon, az iPodon és az iPhone-on dolgozó munkatársakat. Ez első pillanatra nonszensznek tűnik, de érthetővé válik annak fényében, hogy a Nokia voltaképpen tárgyközpontú mobilfejlesztő cég. Sok-sok készüléket futtat folyamatosan a piacon, ezek mindegyike valamilyen Symbian-rendszert fogad be ugyan, de eltérőek hardver, szoftver és egyéb paraméterek tekintetében. A Nokia szép tárgyakkal lett a mobilszegmens óriása, és azért, hogy e piac minden igényét kielégítse, rengetegféle telefont gyárt nagy mennyiségben, amihez bizony sok fejlesztő kell, bár még így sem volt képes a platformot lendületesen fejleszteni, mert a készülékek közül sok túl gyengére sikeredett.

Az Apple és az Android ezt az egész koncepciót újraírta azzal, hogy a szoftvert helyezte a középpontba, és azt mondta, hardverszinten nagyjából egységes készülékek kellenek, a szoftver majd megkülönböztet. Az Apple szolgáltatja talán a legjobb példát erre az új gondolkodásmódra. Egy-két aktuálisan futó, csúcstechnológiát képviselő készülékre fókuszálva olyan minőségű szoftveres integrációt képes megvalósítani, amely teljesen más szintre helyezi a telefonnal kapcsolatos felhasználói élményt. A Nokiának időbe telt ezt felfedezni, és elismerni, hogy reagálnia kell.

 

Megszületett a döntés

Természetesen a piac a Nokia korábbi lépéseiből eredő agóniájával mit sem törődve elképesztő iramban honosította meg az Apple modelljét. Rengeteg gyártó jelent meg szűk telefonpalettával és modern alkalmazásplatformokkal.

A finn cégnek tehát döntenie kellett: marad a meglévő modellnél, vagy lép az új világ irányába. A Microsoft-frigy ennek az eredménye. Sok elemző szerint az elhatározás hátterében a kevésbé rossz választása állt. Az Android-piacon a Nokia nagy ellenfelei már mind megtelepedtek, a Motorolától kezdve a Samsungon át a HTC-ig mindenki többéves előnyre tett szert, és meg kell hagyni, nagyon jó készülékekkel léptek piacra, amelyekkel nehéz lenne versenyezni. De nem csak a közép- és felső spektrumban találunk teljesen korrekt gyártókat: a ZTE és névtelen, a látóhatáron éppen csak feltűnő társai már most szédületes másolási ütemet diktálnak az androidos szegmensben, ami az olcsó, belépő szintű mobilok piacát is szinte támadhatatlanná teszi.

Az egyetlen olyan, elképesztő pénzügyi támogatással rendelkező platform van, amely fejlesztőcsapata révén képes lehet utolérni a két korábban elstartoló óriást, ez pedig a Windows Phone 7.

Fejlesztőjét, a Microsoftot sokan sok helyen leírták már, de egy biztos, rendkívüli képességei közé tartozik, hogy a legkülönbözőbb piacokon későn megjelenve sikeres megoldásokat tegyen le az asztalra. Az MS-DOS, a Windows, az Xbox és az Internet Explorer is megkésve érkező termék volt, amely – tanulva a korai belépők hibáiból – üzleti, technológiai innovációval az élmezőnybe tudott kerülni. Senki nem mondhatja, hogy a redmondi székhelyű vállalat nem képes piacvezetővé válni a második vonalból indulva.

A másik nagyon fontos mozzanat, hogy a Microsoft platformfejlesztő cég; igen régóta gyártanak jó minőségű platformokat, a konzolok piacát is ezzel a tudással gyalulták le. A Windows 7 is bebizonyította, hogy ha kell, képesek elkerülni a kék halált, nagyon értenek a fejlesztéshez, és a felhasználói élmény terén is fel tudják venni a versenyt az Apple-lel.

Ha valaki képes lehet arra, hogy megfogja ezen a piacon az Apple-t és az Androidot, akkor az a Microsoft lehet. Szüksége van azonban ehhez olyan partnerekre, akik otthon vannak a készülékek szintjén és a csatornák működtetésében. A Nokia pedig épp e területeken rendelkezik rengeteg tapasztalattal. A telefonértékesítési üzlet ugyanakkor messze túlmutat a felhasználók közvetlen igényein, hiszen nagymértékben hat rá, hogy a telekommunikációs cégek hogyan lesznek érdekeltek a különböző platformok bevezetésében.

 

A frigyben rejlő lehetőségek

Jelenleg sem a Google Android, sem az iPhone iOS platformja nem támogatja különösebben a mobilszolgáltatókat. Az alkalmazásboltok egyáltalán nem vagy csak nagyon nehezen szabhatók szolgáltatói arculatra, és ez bizony jókora támadási felületet jelenthet, amit ha a Microsoft a Nokiával együttműködve képes lesz rendesen megcélozni, akkor a szolgáltatók hátán komoly szeletet hasíthat ki az okostelefon-piacból.

Úgy vélem, a szolgáltatók szeretnének nagyobb részesedéseket szerezni az alkalmazáspiacból, amelyet jelenleg az Apple és a Google is minden erejével véd. Ha a Windows Phone 7 lehetővé teszi majd – és minden jel erre mutat –, hogy a szolgáltatók egyszerűen személyre szabható boltokat indítsanak, és megkülönböztessék magukat, illetve a bevételből komolyabb részesedést harapjanak ki, akkor minden bizonnyal tárt karokkal várják majd e platformot a helyi piacokon.

A Microsoft ráadásul elképesztően sok felhasználót tudhat maga mögött, a telefont erőteljesen integrálhatja a meglévő operációs rendszereibe, és olyan frissítési, alkalmazásböngészési élményt teremthet, amitől termékei vonzók lehetnek a felhasználóknak. A platformintegráció pedig még a táblagéppiacon is számottevő erőforrást jelenthet a cég számára. A Microsoft mögött elképesztően erős szoftverfejlesztő közösség áll, amely csak arra vár, hogy kamatoztathassa tudását a mobiltelefonokon.

 

Veszélyek

A két óriás kissé megkopott imázsa miatt a piac nem fogadja az együttműködést túl nagy lelkesedéssel, így a fogyasztói magatartás megváltoztatása, a kommunikáció, a terjesztés sokkal nehezebb lesz számukra.

A legfontosabb azonban, hogy üzleti modelljeik nem feltétlenül felelnek meg az üzleti szempontból is lényegesen átalakuló telekommunikációs piac elvárásainak. A Nokia csatornafüggő – innen származnak a bevételei –, a Microsoft pedig licencfüggő – innen szerzi a bevételeinek jelentős részét. Ám sem a Google, sem az Apple nem kizárólag ezekre a modellekre épít, s kérdés, hogy a két nagy házassága képes lesz-e olyan frigyet eredményezni, amely az üzleti modell szintjén beváltja a hozzá fűzött reményeket, és képes-e lesz mindkét cég pár évig minden elképzelhető energiát beleadni abba, hogy olyan készülékeket dobjanak piacra, amelyek versenyképessé teszik őket a nagy konkurensekkel szemben.

Szintén nagy veszély jelent, hogy az alkalmazásboltok nem várnak. Több százezer szoftver létezik már a különböző rendszerekre szinte minden elképzelhető témában, ami a felhasználókat erőteljesen gravitálja a platformok felé, a Microsoft és a Nokia azonban e téren évekkel le van maradva.

(Dobó Mátyás írása a Médiapiac 2011/3. számában olvasható teljes terjedelemben)

 

Hamarosan Debrecenben is elindul a Taxify

14 órája

Már toborozza a sofőröket a Taxify és pár héten belül indul a szolgáltatás tesztüzeme Debrecenben - olvasható a lapunknak elküldött közleményben.