2016. június 20.

Óriásügyletre készül a UPC

A térség legnagyobb és legdinamikusabb piacán vásárolna be sajtóhírek szerint a társaság, s ezzel megkerülhetetlenségét erősítené tovább.

A több médium által is hivatkozott értesülés szerint a Play mobilcég és a Multimedia kábelszolgáltató átvételéről folytat előrehaladott tárgyalásokat a UPC-gazda Liberty Global. Az előbbi ügylettel a mobilpiac második számú szereplőjét vonná ellenőrzése alá a társaság: a Play a közel 57 millió lengyelországi maroktelefon-ügyfél közül mintegy 14,4 milliót szolgál ki. (A legnagyobb erejű Orange-tól ezzel egy és háromnegyed millió kuncsafttal marad el az első negyedéves adatok alapján.) Sajtóértesülések szerint idén nyáron kezdődhet a licit a görög-izlandi tulajdonban lévő társaságra – ebbe szállna be a UPC-csoport.

A helyi kábelpiacon már így is első számú szereplő a UPC, a Multimedia megszerzésével azonban az ügyfelek többségét mondhatná magáénak. A bökkenő csak annyi lehet, hogy a jelenlegi tulajdonosok az EBITDA kilencszeresére tartják a céget – azaz közel 800 millió euróra árazták be azt. A tulajdonosváltás pedig nem sürgős nekik, hiszen a cég 2011-es tőzsdei kivezetése óta rendszeresen jelennek meg hírek arról, hogy túladnának rajta. E felvásárlás révén 2,2 millió ügyfelet kiszolgáló, közel 600 millió eurós éves árbevételű konglomerátum jönne létre.