2012. május 23.

Összevonják a közmédiumokat az EBU tagságért?

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke a napokban találkozott Ingrid Deltenrével, az EBU főigazgatójával.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke a napokban találkozott Ingrid Deltenrével, az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségének (EBU – European Broadcasting Union) főigazgatójával.

A találkozót Szalai Annamária, a médiahatóság elnöke kezdeményezte, hogy az EBU főigazgatójával személyesen is egyeztessenek a magyar médiaszabályozásról, jogalkalmazói tapasztalatokról, és az új médiatörvényből adódóan a magyar közszolgálati médiaszolgáltatók, illetve a Médiaszolgáltatás támogató- és Vagyonkezelő Alap lehetséges jövőbeli EBU-tagságának kérdéseiről, ugyanis a magyar közmédiumok közül jelenleg a Magyar Televíziónak és a Magyar Rádiónak van teljes jogú EBU tagsága, míg a Duna Televízió csak úgynevezett jóváhagyott résztvevő státusszal rendelkezik.

Az NMHH elnöke - a találkozóról kiadott tájékoztató szerint - bemutatta a közmédia rendszer felépítését és működését.  Szalai Annamária leszögezte, hogy szerinte a magyar közmédiumok működésük során tiszteletben tartják az EBU alapszabálya által is megfogalmazott célokat, hozzájárulnak a szabad véleménynyilvánítás és információs szabadság megőrzéséhez; a kulturális sokszínűség fenntartásához; a társadalmi kohézió megerősítéséhez. Hozzátette, a teljes jogú EBU-tagság nem csak az európai szervezet, hanem Magyarország számára is fontos. A médiahatóság első embere reményét fejezte ki, hogy a nemzetközi szervezet, illetve a magyar fél szakértőinek bevonásával hamarosan megnyugtató megoldás születik minden magyarországi közmédium teljes jogú tagságát illetően.

A két fél a találkozón ezután áttekintette a magyar tagság alternatíváit. Ingrid Deltenre az egyik lehetséges megoldásként a közmédiumok és a Médiaszolgáltatás Támogató- és Vagyonkezelő Alap (MTVA) teljes összevonását említette, melynek eredményeként a magyar közmédia-rendszer minden tagja egységes struktúraként lehetne része az európai szövetségnek.

Az egyeztetésen mind az NMHH, mind az EBU vezetése egyetértett abban, hogy hasznosak a közvetlen, személyes eszmecserék, és szorgalmazták, hogy a jövőben rendszeresen szervezzenek hasonló találkozókat az eredményes információáramlás érdekében.

Az EBU a világ legnagyobb, közmédiumokat tömörítő nemzetközi szakmai szervezete. Az 56 országból származó 75 aktív, 35 társult tag mellett 9, úgynevezett jóváhagyott résztvevő is csatlakozott a szervezethez.