2010. július 13.

Őszre lesz infokomm-stratégia

Őszre tervezi a szaktárca az infokommunikációs stratégia elkészülését – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

Őszre tervezi a szaktárca az infokommunikációs stratégia elkészülését – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

A Nyitrai Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára által kezdeményezett partnertalálkozóval infokommunikációs szakmai párbeszéd indult a kormányzat és a piaci szereplők között. A keddi megbeszélésen a résztvevők a mobil távközlés frekvenciagazdálkodással összefüggő aktuális kérdéseit tekintették át a minisztériumban - jelezték.

Az első megbeszélésen Nyitrai Zsolt leszögezte: a frekvenciakészletet olyan nemzeti kincsként kezelik, amelynek - felelős, ésszerű frekvenciagazdálkodás mentén - hasznosulnia kell. Ez az alapvető álláspont az eddig nem polgári célokra használt, felszabaduló frekvenciákra is érvényes. „A mozgásteret meghatározó fontos körülmény, hogy az előző kormány 20 milliárd forint frekvenciadíjakból származó bevételt tervezett be az idei költségvetésbe. A frekvenciák hasznosítását célzó első pályázati kiírást még az idei évben tervezi a tárca” - írják.

A közlemény szerint a kormányzat főként a szabályozás eszközeivel tehet a verseny élénkítéséért, a beruházások ösztönzéséért, elsősorban a szélessáv elterjesztésében. Mintegy 800 magyarországi település ma fehér foltnak számít a szélessávú elérés szempontjából. A minisztérium intézkedéseivel a gazdaságos frekvenciahasználatban kívánja érdekeltté tenni a szolgáltatókat.