2010. április 22.

Ötből négyünknek kell a közrádió

Megmérette magát a Magyar Rádió. És a korábbinál is jobbnak találtatott. Egy reprezentatív, ezerfős mintán majdnem kétharmados támogatást kaptak.

Az Ipsos kutatása szerint a magyar lakosság 64 százaléka szerint az elmúlt időszakban egyre jobbá váltak a Magyar Rádió (MR) adói; a megkérdezettek 79 százaléka véli úgy, hogy Magyarországon szükség van a közszolgálati rádióra. Nemcsak a fiatalok, hanem az idősebb korosztály tagjai is osztják azt a véleményt, hogy a közszolgálatiság kereteibe belefér a könnyűzene is: a véleményt nyilvánítók 78 százaléka gondolkodott így.
A válaszadók több mint fele úgy gondolja, hogy a közszolgálati rádió ma hitelesebb, mint kereskedelmi versenytársai. Az MR1-Kossuth Rádió kiemelkedően pozitív értékelést kapott műsorainak mind tartalma, mind minősége szempontjából. „A megkérdezettek különösen értékelik azt, hogy MR1-Kossuth Rádióban értelmes beszélgetéseket hallhatnak, és azt, hogy a közrádió főadója megfontolt, kiegyensúlyozott és minőséget kínál. A hallgatók értékelik azt is, hogy az adó egyenrangú partnerként kezeli őket, gondolkodó emberként szól hozzájuk” - írják.
A mérés eredménye visszaigazolta a közrádió főadóján három éve megkezdett változásokat. Az MR1-Kossuth Rádió 2007-ban alakította át műsorfolyamát, azzal a céllal, hogy jobban segítsen hallgatóinak eligazodni a mindennapi életben, illetve hogy az aktuális politikai és közéleti kéréseket emberközelien, közérthetően dolgozza fel.
Az MR1-Kossuth Rádió hallgatóinak válaszait elemezve, az eredmények az eddig ismertetetteknél minden kérdésben jelentősen kedvezőbbek, azaz a rádió hallgatása során a válaszadók egyértelműen pozitív tapasztalatokat szereznek. Az adó hallgatóinak 71 százaléka érzi úgy, hogy az MR1-Kossuth rádió „olyan embereknek szól, mint amilyen én vagyok.”A Szonda Gfk által végzett havi rádiós hallgatottsági mérések is a közrádió erejét mutatják: 2010. első negyedévében a teljes lakosság körében az MR1-Kossuth Rádió a leghallgatottabb rádióadó, a leghallgatottabb reggeli rádióműsor a „180 perc". A legfrissebb eredmények alapján legtöbben délben kapcsolnak egy rádióadóra: az MR1-Kossuth Rádió Déli Krónika az egyedüli rádióműsor, amelyre egyszerre hétszázezernél többen kíváncsiak.