2013. január 18.

Ötmillió forint értékű adománygyűjtés a PLT lapjainál

A Pannon Lapok Társasága megyei lapjai immár harmadik éve szerveztek jótékonysági adománygyűjtést az újságjaik nehéz helyzetű szereplőinek.

A Pannon Lapok Társasága megyei lapjai immár harmadik éve szerveztek jótékonysági adománygyűjtést az újságjaik nehéz helyzetű szereplőinek.

Fejér megyében a Fejér Megyei Hírlap és a Dunaújvárosi Hírlap szerkesztői, újságírói megismerve a nem családban nevelkedő gyermekek sorsát, immár második alkalommal a Fejér Megyei Gyermekvédelmi Központ javára hirdettek adományakciót. Kezdeményezésükhöz sokan csatlakoztak, így karácsony előtt számítógépekkel és monitorokkal megrakott autóval indulhattak el a gyermekvédelmi központ sárbogárdi családotthonába, ahol megilletődött, kíváncsi gyerekek várták őket. Sokan közülük a karácsonyt is az otthonban töltötték, mert bár van családjuk, közülük többeket a szülők még a szeretet ünnepére sem vittek haza. Az ünnepi találkozón Elekes András főszerkesztő a gyerekeknek az esélyről beszélt, amelyet mindenki megérdemel, s aki esélyt kap, és élni tud vele, annak minden lehetségessé válik, bármit elérhet. Ajándékként mind a négy családotthonba számítógép került, és az adományokból összegyűlt 284 270 forintot is a sárbogárdi családotthonokra költik.

A Zalai Hírlap adományozottja egy nehéz helyzetbe került család volt. A lap évközben több cikkben is beszámolt a Sebestyén család kálváriájáról, akiknek a háza életveszélyessé vált, és mivel pénzük nem volt a felújításra, a hatóság december elején elrendelte a kényszerbontást. Ekkor már Ferenc, Edit és fiuk, a 15 éves Krisztián a nagykanizsai családok átmeneti otthonában lakott, ám ott csak az idén, február végéig maradhatnak.

A karácsonykor átadott olvasói adományoknak köszönhetően - melyet a lap főszerkesztőjétől, Virrasztó Zsolttól vehettek át - most van már tőkéjük az újrakezdéshez, és mivel a gyűjtőakció közben a családfő biztos munkához is jutott, hosszútávon is biztosítva látszik a család megélhetése. A gyűjtés eredményeként nem csak a több mint 300 ezer forintost pénz adománnyal, hanem mosógéppel, tűzhellyel, mikrohullámú sütővel és kávéfőzővel is gazdagodhattak. A szülők fogadták: minden erejükkel azon lesznek, hogy gyermeküknek soha ne kelljen újra átélnie az otthon elvesztésének fájdalmát.

Veszprém megyében a Napló olvasói karácsonyra több mint egymillió forintot adományoztak a tapolcai Pálffyné Halász Nórának és két kislányának. Nóra májusban veszítette el váratlanul a férjét, s itt maradt két óvodás gyerekkel, munkahely, lakás, pénz nélkül, többmilliós devizahitellel, reménytelenül. Lakásukat elárverezték, most édesanyja badacsonyörsi házában laknak, de ott sem gondtalan az élet, a nyugdíjas értelmiségi szülő, szintén adósságcsapdában vergődik. Érthető hát, hogy a család örömmel fogadta a felajánlott adományokat.

A segítőszándék az újság kezdeményezésével párhuzamosan helyben is megnyilvánult, sokan számos módon segítettek, jótékony célú rendezvényeket szervezetek, játékokat, ruhákat, egyéb használati tárgyakat, sőt tüzelőt is gyűjtöttek a család számára

Mivel a család hűtőszekrénye éppen karácsony előtt hibásodott meg, Barták Péter főszerkesztő, a kiadó, Pannon Lapok Társasága jóvoltából egy új hűtővel is meglephette a családot.

A Vas Népe egy két és fél éves kisfiú, Horváth Botond megsegítéséhez kérte a Vas megyei olvasók segítségét. Botond kisagyhiány-rendellenességgel született, a mozgása és a beszéde is korlátozott, rajta csak az őssejtbeültetés segíthet, ezen eljárással lehetnek elviselhetőbbek a gyermek mindennapjai. A beültetést Bécsben végeznék el, az eljárás 3,5 millió forintba kerül. Az adománygyűjtési akció sikerrel zárult: Halmágyi Miklós mintegy 3 millió forintot adott át karácsony ünnepén a családnak. Az olvasói felajánlásokból 1 millió 963 ezer forint érkezett az erre a célra létesített számlára, a többit a lap felhívásához csatlakozott cégek, szerveztek, magánszemélyek adták össze.

Ezenkívül a Pannon Lapok Társasága és a Vas Népe több mint százezer forint értékben műszaki eszközökkel, gáztűzhellyel, mosógéppel, olajsütővel és mobiltelefonnal is meglepte a családo

A PLT lapjainak olvasói összesen 3 millió 950 ezer forinttal segítették a lapok kiválasztottjait, a kiadó és az adományozásban bekapcsolódott cégek pedig összesen egymillió forint értékű műszaki berendezésekkel tették elviselhetőbbé a rászorulók mindennapjait.