2012. július 13.

Ötvenes műhold keresi…

Történelmi évfordulóval köszöntött be a július. Ráadásul kerek a jubileum, úgyhogy ünnepeljük csak bátran a szatellit-sikert!

Történelmi évfordulóval köszöntött be a július. Ráadásul kerek a jubileum, úgyhogy ünnepeljük csak bátran a szatellit-sikert! Még ha féloldalas is.

1962. július 10-én, azaz fél évszázada ugyanis az amerikai AT&T távközlési társaság Telstar névre hallgató műholdja történelmet írt. Egyszerre bonyolította a világ első műholdas tévéközvetítését és jutatta el élő adás műsorjelét az Atlanti-óceánon keresztül. (A program Kennedy elnök sajtótájékoztatója, Yves Montand zenés műsora, illetve a londoni Buckingham palota előtt őrségváltás volt.)

A csak bizonyos napszakokban működő, 85 kilós, napelemekkel felszerelt műhold végül a következő év februárjában dobta be a törölközőt, de még ekkora üzemidővel is technikai sikersztorinak számított pályafutása.

Káel Csaba lesz az új filmügyi kormánybiztos

2 napja

Káel Csaba, a Művészetek Palotája (Müpa) vezérigazgatója lesz az új filmügyi kormánybiztos szeptember 1-jétől - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter a sajtótájékoztatón.