2011. május 16.

Új NMHH szabályozás a szélessávú piacon

Az újgenerációs hálózatokra is kiterjesztik a korábbi szabályozást, hogy a fogyasztók szélesebb, jobb ár-érték arányú kínálatból válogathassanak.

Az újgenerációs hálózatokra is kiterjesztik a korábbi szabályozást, hogy a fogyasztók szélesebb, jobb ár-érték arányú kínálatból válogathassanak.

Két új határozatot adott ki az Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), melyek célja a szélessávú vezetékes kiskereskedelmi piachoz kapcsolódó nagykereskedelmi piacok szabályozása. A szabályozás célja, hogy – a korábban már elérhető hagyományos réz hálózati infrastruktúrán túl – megteremtse a lehetőséget az úgenerációs hálózatokhoz való hozzáférésre is a nagykereskedelmi piacokon. Ennek nyomán a jelentős piaci erejű szolgáltatók kötelesek lesznek a versenytársaik számára elérhetővé tenni meghatározott feltételek mellett a vezetékes elektronikus hírközlési infrastruktúrájukat.

Ettől a hatóság azt várja, hogy javul az alternatív szolgáltatók versenyképessége, így az előfizetők végül szélesebb kínálatból választhatják ki televíziós, online és telefonszolgáltatójukat, jobb ár-érték arány mellett. Segíti ezt, hogy az újgenerációs hálózatokon elérhető legmagasabb átviteli sebesség jóval magasabb, mint a hagyományos réz érpáras hálózatoké.

A piaci szabályozás a verseny támogatásán keresztül kapcsolódik a szélessávú lefedettség javításáról és az internethasználat mértékének növeléséről szóló uniós, illetve magyar kormányzati célkitűzésekhez is - közölte az NMHH.