Stefanek László 2012. július 12.

Új csatornák a hazai háztartásokban

Márciustól a márkák saját videócsatornát indíthatnak a Youtube-on. Íme pár dolog, amire érdemes figyelni. Stefanek László írása.

Márciustól megnyílt a lehetőség, hogy a különböző márkák saját videócsatornát indíthassanak a legnagyobb nemzetközi videómegosztón. Ha élne a lehetőséggel, íme pár dolog, amire érdemes lehet odafigyelni. Stefanek László, a PHD account directorának írása.

Majdnem napra pontosan 7 évvel az amerikai indulást követően indult el Magyarországon a YouTube hazai verziója. Hogy ez mennyire változtatta meg az emberek használati szokásait az elmúlt hónapokban, arról talán csak a Google rendelkezik mért adatokkal, de tény, hogy lényegesen több magyar tartalommal találkozhattunk, mint korábban. Ezzel egy időben a hirdető cégek számára is egészen új lehetőségek nyíltak meg. Az oldalon elérhetővé váltak a True View hirdetési formák, viszont kevesen voltak, akik a csatornában lévő további lehetőségeket is kihasználták volna. A hazai kis- és nagyvállalatok a hirdetéseken kívül például egy saját csatorna indítását is tervezhetik, de érdemes ehhez pár dolgot átgondolni.

 

Próbaadás indul!

Az online megjelenés sajátossága, hogy interaktív lehet, a fogyasztó 24 órában léphet kapcsolatba velünk és mondhatja el véleményét. Ennek köszönhetően egy YouTube csatorna egyfajta tesztlaborként is működhet, vizsgálható az emberek reakciója, azaz mi az, ami működik, mi az, ami kevésbé egy adott márka esetében. Ez nem egy brand oldal, nem feltétlenül kell több tízezres látogatói bázist felépíteni, és ellentétben egy hivatalos oldallal és a hagyományosnak mondható hirdetési anyagokkal, itt el is lehet térni a szokásos kinézettől és tartalomtól. Egy csatorna létrehozása ráadásul nem is igényel óriási idő- és pénzbefektetéseket.

Mindez azonban nem jelentheti azt, hogy ne vegyük figyelembe a fogyasztói igényeket, a marketingcélokat vagy épp a globális stratégiát. A célokat (itt is) érdemes előre lefektetni: meg akarjuk ragadni az emberek figyelmét, információforrásként, egyfajta "videó-ügyfélszolgálatként" jelennénk meg vagy regisztráltakat szeretnénk gyűjteni. Olyan tartalom, mely mindhármat egyenlő mértékben támogatja, valószínűleg nem létezik.

 

Bízza szakértőkre

Bár elsőre nagyon egyszerű megoldásnak tűnik egy saját csatorna létrehozása, mégis érdemes már előre elgondolkozni azon, ki fogja a folyamatosan frissülő tartalmat kezelni, a videókat feltölteni, tagekkel ellátni, a kommentekre reagálni és az esetleges hirdetéseket optimalizálni. Ez nem az a feladat, amit egy gyakornokra lehetne bízni, de még azt is vizsgáljuk felül, hogy a weboldalt készítő céggel szerződünk-e a YouTube csatornánk menedzselésére, mert olyanra kell bíznunk az oldalt, aki érti és teljesen magáénak érzi a cég stratégiáját. És bár igaz, hogy lehet ezt kicsiben, teszt jelleggel kezdeni, de érdemes arra is felkészülni, hogy pillanatok alatt kinőheti magát egy csatorna.

 

Közösségi média? Az nem csak a Facebook?

A világ második legnagyobb keresője a YouTube. Egy jól megtervezett csatorna sokak számára az első találkozási pont lesz a márkával. Fontos tehát, hogy mi az a tartalom, ami ott fogadja a látogatót. Nem elég csupán a TV-reklámokat feltölteni az oldalra, mivel ezek alapvetően ismertek és nem is kedveznek a két irányú kommunikációnak. Ellenben számos cég rendelkezik rendezői változatokkal, felvett, de fel nem használt interjúkkal, image filmekkel, pontosan ezeket lenne érdemes itt megosztani. A fogyasztók körében ennek a fajta tartalomnak a megtekintése kelthet "VIP érzetet", emiatt közelebb kerülhet a márkához. A push megoldások mellett érdemes egyedi videótartalmat is feltölteni, mely kisebb célcsoportokat szólíthat meg és különböző vásárlói igényeket elégíthet ki.

Bármilyen tartalomban is gondolkodjunk, azt kell szem előtt tartanunk, hogy a látogatóinkat szórakoztatni kell, vagy egyedi, máshol nem megtalálható információval kell ellátni. Megosztás, like-olás, kommentelés – ezek lesznek a kulcsszavaink ezen a csatornán is. Ezért ha a tartalom elsőre nem tűnik elég érdekesnek a felhasználók számára, akkor lehet, hogy örökre elveszítjük ezt a látogatót, ugyanakkor, ha cégünk nem vesz részt az ilyen típusú kommunikációban, akkor kihagyjuk a lehetőséget, hogy igazán elkötelezett felhasználókat toborozzunk. Ők lehetnek ugyanis a márka nagykövetei, akikkel nem csak mi kommunikálhatunk, de akár egymással is felvehetik a kapcsolatot, egymást erősítve pedig hatással lehetnek a közvetlen környezetükre.

 

Tartalom, mindenek felett

Érdemes már a kezdetektől olyan tartalomban gondolkozni, amely kielégítheti a fogyasztói igényeket, és segíthet többet megtudni a termékről, szolgáltatásról. Kezdhetjük az ún. oktató videókkal, amelyek segítséget jelenthetnek a használat során. Következő lépésként elképzelhető a márka megjelenítése videókban, később pedig az ilyen típusú tartalmak megosztása, belinkelése a saját csatornába (például ahogy egy híresség megérkezik adott típusú autójával egy díjátadóra, az adott terméket használják, vagy arról nyilatkoznak). Érdemes a különböző marketingesemények és promóciók kapcsán is már eleve arra gondolni, hogyan lehet mindezt majd videó formában megosztani az internetezőkkel, mivel ezek az anyagok később hosszútávon építhetik a márkáról alkotott képet.

Az elkövetkező évek többek szerint is a videótartalmak előretörését fogják hozni. A fogyasztók az írásos anyagokkal szemben előnyben részesítik a videókat. A tartalom-előállítási kedv folyamatosan nő, és a technológiai változások is ezt segítik elő. Gondoljunk csak a HD minőségű kamerákra, nagy felbontású fényképezőgépekre a tartalomelőállítás kapcsán, vagy a tabletek és az okostelefonok elterjedésére a fogyasztás terén. A cégeknek számolniuk kell ezekkel a csatornákkal, fel kell készülniük arra, hogyan tudják ezek a videó tartalmak támogatni a márkát a jövőben. A tartalom-előállítás során pedig a fogyasztói élmény mellett figyelniük kell a változó világra, ahol a fogyasztó már nem csak a TV képernyőjén, de egyre inkább a mobileszközein fogyaszt majd videótartalmat.

 

A szerző a PHD account directora. (Ki Kicsoda adatlapja elérhető itt.)