2012. július 18.

Új havilap Pozsgay Imre főszerkesztésével

Stádium címmel indítottak társadalmi-kulturális lapot. Függetlennek szánják.

Stádium címmel indítottak társadalmi-kulturális lapot. Függetlennek szánják.
Pozsgay Imre (forrás: Wikipédia)

Stádium címmel indult új társadalmi és kulturális havilap Pozsgay Imre főszerkesztő irányításával - írja az MTI. A közlés szerint a százhalombattai központtal működő folyóiratot független sajtóorgánumnak szánják, s már meg is jelent az első száma. A lap tulajdonos-kiadója az Editio Librorum Kft., melynek egyszemélyi tulajdosa dr. Fazekas István jogász, költő, műfordító. A Stádium egyelőre ezer példányban jelenik meg, A/3-as méretben. A lap előfizetéssel is megvásárolható. Az egyes lapszámokat bemutatókon népszerűsítik.

Pozsgay Imre a helyi televízióban azt mondta: "a szétvert, s ezért megosztott magyar társadalom szekértáborainak felszámolása érdekében minden szellemi és művészi értéknek helye van az újságban." Aktuális politikai kérdésekkel csak kivételes esetekben, például akkor akarnak foglalkozni, "ha valamilyen nemzetellenes vagy emberellenes ügyben meg kell szólalniuk".

A társadalmi, szépirodalmi és kulturális rovatokban többek között tanulmányokat, esszéket, híreket, verseket, novellákat, kritikákat, illetve riportokat közölnek. Minden lapszám vezércikkel indul, az elsőben Pozsgay Imre a társadalom megosztottságát elemzi.

Pozsgay Imre a rendszerváltás előtt több politikai funkciót töltött be, főtitkára volt a Hazafias Népfrontnak és minisztere a Grósz Károly, majd a Németh Miklós vezette kormánynak. Frakcióvezetője volt néhány hónapig az első szabadon választott Országgyűlés szocialista képviselőcsoportjának. Azóta egyetemen tanít, és részt vett az új alaptörvény kidolgozásában.