2010. november 10.

Új karika, unalom

Az új médiatörvény arra kötelezné a túl nézett tévéket, hogy nézetlenebb műsorokat sugározzanak, vagy adják el kisebb csatornáikat – írja az Index.

Az új médiatörvény arra kötelezné a túl nézett tévéket, hogy nézetlenebb műsorokat sugározzanak, vagy adják el kisebb csatornáikat – írja az Index.

A médiaalkotmányozás még nem állt le, a Fidesz még az idén el akar fogadtatni két új törvényt, az egyik a tartalomszabályozásról és a kiskorúak védelméről szól, a másik a piacot szabályozza majd, hogy megakadályozza a médiát uraló vállalatbirodalmak kialakulását – írja az Index. A birtokukba került munkaanyagra hivatkozva arról számoltak be: a kiskorúak védelmét vagy a reklámokat és termékelhelyezéseket szabályozó törvény lazítana az eddigi médiatörvény szigorán. Az uniós szerződésekhez hangolná a szabályozást, míg a piaci erőfölény megakadályozását célzó paragrafusok sok helyen szigorítanának a jelenleg érvényes és elavultnak számító szabályozáson, ráadásul sokszor megdöbbentő kötelezettségeket rónak a médiapiac szereplőire.

Eltűnne a tizenkét éves kor alatt csak szülői felügyelettel ajánlott meghatározás, helyette a 12-es karika ezentúl egyszerűen azt jelenti, hogy 12 éven aluliaknak nem ajánlott. Ráadásul bevezetnének egy új korhatár-besorolást is, lesznek nyolc éven aluliaknak nem ajánlott műsorok is. A tizenhat éven aluliaknak nem ajánlott műsorokat csak este kilenc és hajnali öt között lehetne bemutatni, a tizennyolc éven aluliaknak nem ajánlott műsorokat csak este tíz után lehetne műsorra tűzni.

A tervezet például határozottan tiltja, hogy a tematikus adókon kívül bármely tévécsatorna üzemeltetői újabb adókat indíthassanak, ezzel az RTL Klub és a Tv2 terjeszkedését is megakadályoznák, de ha Magyarországra lenne bejelentve, a Viasat3 sem kínálhatná a szolgáltatóknak testvércsatornáját, a Tv6-ot - írják.

Ez a pont valószínűleg csak tévedésből maradt bent a szövegben, hiszen rengeteg paragrafus foglalkozik ezután az összefonódásokkal és a kereszttulajdonlással. A törvény tiltja többek között a hetilapok tulajdonosainak is, hogy országos tévét indítsanak, ennek alapján például a Storyt kiadó Sanomának el kéne adnia a Story tv-t, a Heti Választ is tulajdonló Infocenternek pedig csak azért lehetne tulajdonrésze az RTL Klubban, mert a törvény csupán a többségi tulajdont nem engedélyezi – jegyzik meg.

A tervezet egyik legfurcsább rendelkezése korlátozza a teljes lakosság körében 35 százaléknál nagyobb nézettséget elérő csatornákat, illetve egy kézben lévő csatornacsaládokat. Az ilyen, jelentős piaci súllyal rendelkező cégeknek nemcsak megtiltja újabb adók vásárlását, de csak fél évet hagy nekik arra, hogy csatornák eladásával 35 százalék alá csökkentsék adóik együttes nézettségét. Ha erre nem hajlandók, kötelesek műsorstruktúrájuk átalakításával csökkenteni a nézettségük. Vagyis sugározzanak rosszabb, kevésbé népszerű műsorokat – írja az Index.

 

 

Hamarosan Debrecenben is elindul a Taxify

10 órája

Már toborozza a sofőröket a Taxify és pár héten belül indul a szolgáltatás tesztüzeme Debrecenben - olvasható a lapunknak elküldött közleményben.