2013. január 16.

Új keresővel jelentkezik a Facebook

A Graph Search a közösségi oldalon felhalmozódott brutális mennyiségű információ közti kutakodást segítené.

A Graph Search a közösségi oldalon felhalmozódott brutális mennyiségű információ közti kutakodást segítené.

Jelentős várakozás előzte meg Mark Zuckerberg bejelentését, s a szokásos találgatások közepette felmerült: saját mobillal jelentkezik a Facebook. Okostelefont nem kaptunk, egy - az első jelek szerint ígéretesnek tűnő - új keresőt viszont igen. A frissen bejelentett Graph Search a közösségi oldalon az eddigi évek során felhalmozódott rengeteg adatot, információt tenné - végre - jól kereshetővé. A Facebook eddigi keresője finoman szólva sem jeleskedett: nehézkes használata mellett elvétve dobott csak ki releváns találatokat.

A szolgáltatás valósidejű keresést tesz lehetővé, emellett komoly szűrésre lesz alkalmas. A Mashable által említett példa szerint nem csupán arra lehet rákeresni, hogy kik azok az ismerőseink, akik X cégnél dolgoznak, hanem rá lehet rakni további szűréseket is a keresésre, például ezek közül adja ki azokat, akik - a Facebookon fellelhető adataik alapján - szeretnek síelni. Vagy rákereshetünk ismerőseink képeire, amelyek adott időpont előtt készültek.

Egy ilyen kereső elvileg jóval "természetesebb" találatokat adna, mint a hagyományos webes keresők. Azt, hogy hogyan fog pontosan működni, még nem tudni, egyelőre ugyanis az amerikai felhasználók egy nagyon szűk köre érheti el, béta tesztelésre azonban bárki jelentkezhet immár. A HVG cikke szerint kifejezetten lassú, fokozatos bevezetésre lehet számítani, mivel a Facebook eközben is folyamatosan gyűjteni fogja az átlagfelhasználóról szóló tapasztalatokat.

Néhány link a témában: