2010. december 13.

Új kutatás-megrendelői struktúra

Megalakult az olvasottsági kutatás megrendelői csoportja, amely 2011-től tulajdonosként képviseli a kiadókat és médiaügynökségeket a kutatás során.

Múlt hétfőn megalakult az olvasottsági kutatás megrendelői csoportja, amely 2011-től tulajdonosként képviseli a kiadókat és médiaügynökségeket a kutatás során. A konzorcium nyitott, újabb kiadók, médiatulajdonosok és médiaügynökségek bármikor csatlakozhatnak a közösséghez.

Közleményükben emlékeztetnek arra: jövő januártól az olvasottságkutatást a Millward Brown végzi miután 2010 márciusában megnyerte az MLE-MAKSz közös tenderét. Az olvasottságkutatási projekt újabb, jelentős mérföldköveként 23 kiadó és 7 médiaügynökség megalapította a NOK (Nemzeti Olvasottság Kutatás) Konzorciumot amely a jövőben képviseli a megrendelőket a kutatók és a piac felé. A konzorcium kizárólagos célja a versenysemleges adathozzáférés biztosítása és a kutatás szakmai kontrollja. Az előkészítés során részletesen elemezték a nemzetközi kutatás-vezetési gyakorlatot és a fejlett médiapiacon már működő megoldásokat ültették át a hazai gyakorlatba. Ezzel a magyar piaci megoldás csatlakozott ahhoz a közösségi modellhez amelyet számos országban sikeresen alkalmaznak, többek között az Egyesült Királyságban (NRS); Németországban (AG-MA); Svájcban (WEMF), Belgiumban (CIM) vagy Dél-Afrikában (SAARF).

A szolgáltatói megállapodást követően minden csatlakozó lapkiadóval egyenként köt szerződést a konzorcium. Kiemelten fontos szempont volt a jogi környezet kidolgozásánál, hogy a vásárlók számára az adathozzáférés díja független a konzorciumi tagságtól, és kizárólag a kiadó, médiaügynökség, illetve a hirdető hirdetési piaci teljesítményétől és kiadók esetén a mérésben szereplő médiatermékek számától függ. A csoport a megalapítással nem vált zárt elitklubbá, hiszen az alapító szerződés értelmében bármely vállalkozás egy egyszerű nyilatkozattal csatlakozhat a megrendelőkhöz és onnan számítva részt vehet valamennyi, vásárlókat érintő döntésben, mint például az éves költségvetés és költségmegosztás meghatározása, valamint a kutatás szakmai kérdéseiről, a további fejlesztési lehetőségekről való döntéshozatal - írják.

A konzorcium képviselője Máth András lett, aki a korábbi előkészítő projektet is irányította. Csatlakozott már az Axel Springer Budapest, az Axel Springer Magyarország, a Berg Média, az Est Média Group, a Galenus, a Geomédia, a Haszon Kiadó, a Heti Válasz, a Híd Rádió, a HVG, az Inform Média, a Lapcom, a Magna Hungária, a McMedia, a Media Planning, a Mediaedge:cia, a Metropol, a Mindshare, a Napi Gazdaság, a Népszabadság, a Pannon Lapok, a Patikatükör, a Piac és Profit, az RF Hobby, a Ringier, a Sanoma, a Szép Házak, a Telegráf, a Théma Lapkiadó és a Vivaki (a korábbi Starcom).