2013. február 27.

Új lökést ad a tévének a közösségi média

Az Initiative egy meglehetősen népes tévénézői csoportot azonosított be, akik üzletileg is értelmezhető módon kombinálják a platformok használatát.

Az Initiative egy meglehetősen népes tévénézői csoportot azonosított be, akik üzletileg is értelmezhető módon kombinálják a platformok használatát.

Bár sokáig a tévé és ezen belül is a 30 másodperces szpot haláláról szólt a szakmai közbeszéd, az Initiative új kutatásában azt állítja, még sosem tűnt ennyire egészségesnek a tévé jövője. Ez nem jelenti azt, hogy nem kell a 30 másodperces szpotokon túlhaladó megoldásokban gondolkodni. A klasszikus médiumnak ugyanis éppen egy új közeg, a közösségi média adhat új lendületet - áll a kutatásban.

A médiaügynökség nyolc piacra kiterjedő felmérésében TV Talkers néven azonosított egy olyan fogyasztói csoportot, amelynek tagjai aktívan használják arra a közösségi médiát, hogy a televíziós tartalmakat megvitassák, s ezen keresztül tulajdonképpen népszerűsítsék. Ez a csoport a 16-54 éves tévénézők több mint felét teszi ki. Ők azok, akik gyakran osztanak meg reklámokat, lájkolnak és posztolnak márkákhoz kapcsolódó tartalmakat is, így a hirdetők szempontjából is érdekesek.

Az Initiative kiemeli: mindez ahhoz vezet, hogy mind a tartalomtulajdonosok, mind a márkatulajdonosok a korábbiaknál hatékonyabb és kreatívabb megoldásokban gondolkodhatnak, ha tévéről van szó. Ráadásul a televízió és a közösségi média közötti kapcsolat nem egyirányú: a tévé tereli az online beszélgetést, amely aztán a nézettség növekedése felé hat vissza.

A médiaügynökség szerint az ebben rejlő lehetőségek kiaknázásához több képernyős platformban kell gondolkodni, stratégiai szinten kell kezelni a TV Talker csoporttal való kapcsolattartást, invesztálni kell a social TV elemzésekbe, és sokat kell tesztelni.

"A szinergia a televízió és a közösségi média között csak egy a sok lehetőség közül. Az a lenyűgöző, hogy a televízió manapság központi navigációs pont a márkaélményben, ahol az emberek elköteleződhetnek, majd számos képernyőn keresztül készíthetik el saját verziójukat a márkatörténetből. A márkák pedig elismerést kapnak, ha ebben térben innovatív módon vannak jelen. Ez egy igazán izgalmas lehetőség" - mondta el Sarah Ivey, az Initiative Worldwide kommunikációtervezésért felelős igazgatója.

A részletes eredményeket tartalmazó tanulmányt elolvashatja alább kapcsolt dokumentumként.

A közösségi tévével (social tv) mi is sokat foglalkozunk. Bővebben a Közön(s)ség blogon olvashat erről a trendről.

Kapcsolódó dokumentumok