2010. november 23.

Új médiaalapok jönnek

A felhasználók oldaláról közelíti meg a médiavállalkozások terjeszkedési lehetőségeit a parlament előtt levő médiatörvény-javaslat.

A felhasználók oldaláról közelíti meg a médiavállalkozások terjeszkedési lehetőségeit a parlament előtt levő médiatörvény-javaslat.

A jelenleg hatályos jogszabályban a tulajdonrészek alapján állítottak korlátot a cégek terjeszkedésének, ám a mostani jogszabálytervezet úgy rendelkezik: új médiaszolgáltatást nem indíthat és médiaszolgáltatást végző vállalkozásban nem szerezhet részesedést az a cég vagy médiavállalkozásban befolyásoló részesedéssel rendelkező személy, amely legalább harmincöt százalékos éves átlagos közönségaránnyal bír. Ez leginkább a két országos kereskedelmi televíziót, illetve kereskedelmi rádiókat érintheti, bár jelenleg önmagában egyik sem éri el ezt az értéket – írja a Napi Gazdaság.

Nincs változás a rádiós vállalkozások terjeszkedése terén, vagyis aki hatósági vagy műsorszolgáltatási szerződés alapján úgynevezett lineáris rádiós médiaszolgáltatásra jogosult, az egyidejűleg legfeljebb egy országos lineáris rádiós médiaszolgáltatás, két körzeti és négy helyi lineáris rádiós médiaszolgáltatás, vagy tizenkét helyi lineáris rádiós médiaszolgáltatás végzésére szerezhet jogosultságot. Továbbra is lehetőségük lesz a műsorterjesztőknek a hálózatok összekapcsolására – teszik hozzá.

A jogszabály szerint a műsorterjesztő - a műsorszórással megvalósított műsorterjesztés kivételével - díjmentesen köteles továbbítani négy közszolgálati lineáris televízió és három rádiós médiaszolgáltatást. Arról is szól a tervezet, hogy a Médiatanács minden év szeptember 30-ig dönt a következő évben a közszolgálati médiaszolgáltatók műsorszámaira, közszolgálati feladatainak ellátására a források elosztásáról. Továbbra is sugározhatnak reklámokat a köztelevíziók, rádiók a hatályos törvény szellemében, s például a köztévék a későbbiekben is óránként legfeljebb 6 percet szánhatnak erre. A jogszabálytervezet bizonyos körülmények között lehetővé teszi a reklám egyik formáját, a termékelhelyezést – jegyzi meg a cikk. Hozzáteszik: az új médiatörvény-javaslat felszámolná a közszolgálati média hírszerkesztőségeit és központilag az MTI-t bízná meg a hírgyártással. Ezzel sok pénz takarítható meg, és az indoklás szerint garantálnák a függetlenséget is. A nemzeti hírügynökséghez telepítenék a közszolgálati rádiós és televíziós hírműsorok gyártását.