Ma publikálta friss kutatási eredményeit az Inspira Research.

A kutatócég a rádiós sales house új szereplőjével, a tavaly decemberben alakult, de máris a piac mintegy 50 százalékát képviselő Rádió Sales House (RSH) Kft-vel tartott közös sajtótájékoztatót.

Az RSH ügyvezetője, Hanák Tamás bevezetőjében arról beszélt, hogy társaságuk értékesíti négy közrádió (Kossuth, Petőfi, Dankó, Bartók), illetve a Sláger FM, valamint 60 helyi rádió (18-at kizárólagosan, a továbbiakat partnercégeket keresztül) reklámidejét. A cég két tulajdonosa a televíziós sales house piacon ismert Atmédia és a HG Invest. Hanák Tamás a rádiós portfóliójukról elmondta, a csatlakozott rádiók naponta 3,7 millió, hetente pedig 4,9 millió hallgatót érnek el. A cég idén 4 milliárd forintos árbevétellel kalkulál, amely a teljes rádiós reklámtorta mintegy felével lehet egyenértékű. A szakember szerint a Class FM tavalyi leállása után 3 milliárd rádiós reklámforint „keresi a helyét”, de ennek mintegy feléről az valószínűsíthető, hogy más médiumokhoz kerül.

Az Inspira Research-t vezető Géczi Tamás ezután ismertette a friss, februári adatfelvétel után készült közönségmérési adatokat. A mintegy 6000 fős panellel készülő, digitális naplózás elvén működő (a hazai rádiós piacon az utóbbi években megszokottá vált DAR – day after recall módszertől eltérő) kutatás több szempontból is a piac által régóta hiányolt adatokat tartalmaz.

Nem okozott meglepetést, hogy a felnőttek körében országosan a Kossuth és a Petőfi Rádió a leghallgatottabb, mindkettő napi elérése 20% körül alakul. Itt egy nagyobb gap következik, hiszen a következő három adóra (Music FM, Rádió 1 és Sláger FM) a 18 évnél idősebbek 6,5-7,5%-a kíváncsi.

Az Inspira módszertana negyedórás hallgatottsági szokásokat is bemutat, így például az is kiderült, hogy a Petőfi mely időszakokban – 8 és 11 óra közt – hallgatottabb a Kossuth műsorainál.

A kereskedelmileg fontosabb 18-59 éves korosztályban a Petőfi egyértelműen piacvezető, 21,7%-os napi reach-csel.

A felnőttek körében Budapesten a Sláger (18,2%), Kossuth (17,5%), Music FM (16,2%) a sorrend. A reggeli showműsorok rendkívül megosztják a hallgatókat, azok végeztével, 10-12 óra közt viszont a Sláger FM fölénye egyértelmű.

A 18-59 évesek közt a fővárosban a Music FM a legkedveltebb (21,4%), amelyet a Sláger (19,2%) és a Petőfi (17,6%) követ.

Elhangzott az is, hogy a Class FM hallgatóinak jelentős része a Petőfit választotta, emellett a helyi rádiók is rengeteget (köztük többen 10%-os növekedéssel) profitáltak a 2016-os év legnagyobb horderejű rádiós fejleményéből. A jelenleg online hallgatható Class FM napi elérése 5-6 százalékos az Inspira adatai szerint.

Kérdés persze, hogy a piaci alapon értékesített Inspira adatok mennyire lesznek versenyképesek a közönségmérés új érájában, az NMHH által koordinált rendszerben (a hírek szerint a kutatási adatok ingyenesen lesznek elérhetők a rádiók számára). Az Médiahatóság tendere még nyitott, az Inspira is tervezi az indulást. Lapunk kérdésére Géczi Tamás elmondta, a kutatást a jelenlegi módszertan alapján biztosan folytatják, a következő adatokat június végén publikálják. Az NMHH tender eredményhirdetése után pedig, ha nem a cégükkel köt szerződést a megbízó, döntenek a kutatás esetleges folytatásáról.