2013. március 05.

Újabb fellegek a médiacégek felett

És ez szó szerint értendő. A meteorológiai törvény tervezete alapján újabb adót kaphat a nyakába a média.

És ez szó szerint értendő. A meteorológiai törvény tervezete alapján újabb adót kaphat a nyakába a média.

Újabb kiadásokra számíthatnak a médiacégek, ha elfogadják a Meteorlógiai törvényt, melynek tervezete feburár 28-án került nyilvánosságra. Mint az Időkép.hu felhívta a figyelmünket: ez alapján a médiaszolgáltatóknak meteorológiai szolgáltatási díjat kellene fizetniük. A Vidékfejlesztési Minisztérium által előterjesztett anyag jelenleg közigazgatási egyeztetés alatt áll, azaz még nem a kormány álláspontját tükrözi, ám módosítás hiányában március 7-én a közigazgatási egyeztetés határideje lejár és a törvény a parlament elé kerülhet elfogadásra.

A tervezet III. 14. 14 paragrafusának alapján "(1) A médiaszolgáltató az éves reklámbevételéből meteorológiai szolgáltatási díjat fizet. (2) A médiaszolgáltatások meteorológiai szolgáltatási díja a médiaszolgálgáltató éves reklámbevételének 0,5 %-a. [..] (6) A médiaszolgáltatások meteorológiai szolgáltatási díja adók módjára behajtandó köztartozás."

"Független jogászi elemzések szerint a 14./14. paragrafus jelen kitételei nem opcionálisak, azaz a médiatulajdonos nem dönthet szabadon a szolgáltatás igénybevételével; azok igénybevétele kötelező jellegű a törvény tervezete alapján" - áll az Időkép szerkesztőségünkhöz eljuttatott levelében.

"A tervezet II.fejezet 5. 4. § h) pontja feltételezhetően sérti az alkotmányos szólás- és véleménynyilvánítási szabadságjogokat, a szabad tájékozódáshoz és tájékoztatáshoz való jogot, illetve számos ponton ellentétes a Médiatörvénnyel is abban az értelemben, hogy nem csak a meteorológiai előrejelzést, hanem a tényszerű tájékoztatást is megtiltja minden médium számára a már bekövetkezett, vagy éppen folyamatban lévő, veszélyes időjárási jelenségek vonatkozásában (amennyiben az arról szóló információnak nem az állami Szolgálat a kibocsátója). Jelen formájában ez a pont megtiltaná az olyan triviális, meteorológiai szakképzettség nélkül is megállapítható, nyilvánvaló tény (pl. folyamatban lévő vagy már bekövetkezett és kárt okozott, akár fotóval, videóval is dokumentálható zivatar, jégeső, szélvihar, sűrű köd, erős fagy, heves villámlás, stb.) bemutatását és közlését" - folytatódik az Időkép érvelése.

A site meglátása szerint "a meteorológiai törvény tervezete tehát egyfajta különadóként értelmezhető, jelentős többletkiadást okozó, kötelező szolgáltatás igénybevételt ír elő - egyúttal üzleti titok kiadására kötelez a reklámbevétel kapcsán -, valamint korlátozza a tényszerű meteorológiai események közlésének lehetőségét. A Meteorológiai Törvény jelen formájában tehát minden, Magyarországon bejegyzett média számára különösen és kirívóan hátrányos, ezért javasolt annak a Médiaszolgáltatók közös fellépéssel történő ilyen értelemben vett véleményezése a jogalkotás folyamatában."

A Portfolio.hu kiszámolta: amennyiben egy vállalat árbevételéből csak 50% a reklámbevétel aránya, és 10 százalékos árbevétel-arányos profitot tud felmutatni, akkor ez a lépés hozzávetőleg egy 2,5 százalékpontos társaságiadó-emelésnek felel meg. A médiacégek nagy részének azonban a reklámbevétel-aránya magasabb, a profitja pedig  - ha van még egyáltalán - alacsonyabb.