2014. október 17.

Újabb kreatív műhely nyílt, ezúttal az ELTÉ-n

Az NMHH már a negyedik, a hatóság által finanszírozott, csúcstechnológiával felszerelt médialabort adta át.

Az NMHH már a negyedik, a hatóság által finanszírozott, csúcstechnológiával felszerelt médialabort adta át.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2012-ben kezdte el programját, amelynek keretében felsőoktatási intézményekben hoz létre olyan médiaműhelyeket, amelyeket a legújabb informatikai eszközökkel és szoftverekkel szerel fel. A színvonalas tanórák kivitelezésén túl a diákok lehetőséget kapnak arra is, hogy dolgozataik, verseny- és diplomamunkáik elkészítéséhez olyan eszközöket használjanak, amilyenekkel a világ vezető médiastúdióiban dolgoznak a szakemberek. A műhelyben elérhető számítógépek és szoftverek a grafikus tervezéstől a videószerkesztésen és a webfejlesztésen át a kiadványszerkesztésig a legösszetettebb kreatív feladatok, utómunkák elvégzésére is alkalmasak. A hallgatók minden problémát képesek lesznek megoldani, amelyek a hagyományos és az újmédiás, multimédiás szerkesztőségekben, a rádiós és televíziós gyártás vagy a kreatív tervezés során felmerülhetnek.

„Ezek az eszközök nemcsak a jelen, hanem a jövő kihívásainak is megfelelnek, ahogy mondani szoktuk: az álmok megvalósításának már nem szab majd határt a technika. Én az NMHH-ra 21. századi modern hatóságként tekintek, és ezért hiszek abban, hogy feladatunk a kreativitás és a fejlődés ösztönzése, hiszen ez az, ami még gazdagabbá teszi a digitális világ értékeit, tartalmait” – emelte ki Karas Monika, a hatóság elnöke az átadón.

A Bölcsészettudományi Kar dékánja, Dezső Tamás az átvételt követően elmondta, hogy az ELTE-nek lehetősége lesz most az erős elméleti képzés mellett a legalább ilyen fontos profilját, a gyakorlati képzést is erősíteni.

A 12 millió forintból létrehozott műhelyt a megnyitás pillanatától kezdve használatba vették a diákok.

Az eddig megnyitott Új Médiakultúra Kreatív Műhelyek:

  • 2012. december – Pécsi Tudományegyetemen
  • 2013. február – Pázmány Péter Katolikus Egyetemen
  • 2013. december – Moholy-Nagy Művészeti Egyetem
  • 2014. október – Eötvös Lóránd Tudományegyetem