2011. március 02.

Újabb kritikák a médiatörvény miatt

Ezúttal az európai újságokat tömörítő ENPA-n keresztül lobbiznak a magyar lapkiadók, hogy az Európai Parlament kényszerítsen ki újabb módosításokat.

Ezúttal az európai újságokat tömörítő ENPA-n keresztül lobbiznak a magyar lapkiadók, hogy az Európai Parlament kényszerítsen ki újabb módosításokat.

Újabb felszólítást kapott a magyar kormány a médiatörvény módosítására, igaz, ezúttal nem az Európai Bizottságtól, hanem "csak" az európai lapkiadókat tömörítő ENPA részéről. A szervezet tagjai között tudhatja a Magyar Lapkiadók Egyesületét (MLE), amelynek legutóbbi, tisztújító közgyűlésén is deklarálták, hogy igyekeznek tovább lobbizni a módosítás ügyében.

Az Európai Parlamentben tartott meghallgatás után elhangzott: a törvény bizonytalanságot okoz a médiaszektorban. Ennek okaként a bizonytalan definíciókat, a szerkesztőségi tartalom hatósági ellenőrzésének lehetőségét, az üzleti szerződésekbe való hatósági betekintés lehetővé tételét, s ezáltal a vállalkozás szabadságának csorbítását, illetve a Médiatanács döntéseivel szembeni fellebbezés hiányát jelölték meg.

"Arra kérjük az Európai Parlament képviselőit, hogy támogassanak minket a magyar kormány meggyőzésében a médiatörvény további módosításának szükségességéről. Fontos lenne a kétértelműségek és önellentmondások megváltoztatása, társadalmi konzultációt követően, melybe a kiadókat is bevonják" - mondta el Kovács Tibor, az MLE frissen megválasztott elnöke.

"A magyar médiatörvény tisztázatlan és negatív elemei együttesen ahhoz vezetnek, hogy a kiadók képtelenek lesznek szabadon működni, márpedig ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a sajtó betöltse demokratikus funkcióját a társadalomban" - tette hozzá Ivar Rusdal, az ENPA elnöke.

A nemzetközi szervezet irányítója hozzátette: értékelik, hogy az EP kiemelten kezeli a sajtószabadság ügyét, s azt javasolják, hogy fókuszáljanak a magyar médiatörvény problémáira, és ne hozzanak elhamarkodottan olyan EU-s törvényeket, amelyek inkább csökkentik, mint növelik a média függetlenségét. Felmerült képviselők részéről a meghallgatáson, hogy kellene egy olyan direktíva, amely a média pluralizmusát és koncentrációját hivatott szabályozni.

Az Európai Bizottság Nelie Kroos információs társadalomért felelő biztos vezetésével már keresztül nyomott egy módosítás csomagot. A kormánnyal folytatott egyeztetések nyomán február közepén jelentették be, hogy megfelelnek a magyar fél javaslatai. Ezek azonban inkább jogharmonizációs kérdések, nem érintik az MLE és az ENPA által kifogásolt területeket.