2012. október 26.

Újabb leépítési hullám a közmédiában

Több száz fő kerülhet utcára karácsony előtt.

Akár 250-260 főt is érinthet az újabb, már novemberben kezdődő leépítési hullám a közmédiában, amiről legelőször a Népszabadság írt a napokban. Az értesülést a Klubrádióban az MTV Üzemi Tanácsának elnöke, Kapuvári Gábor is megerősítette. Kapuvári a rádiónak azt mondta, hogy az elmúlt egy évben a közszolgálati médiában dolgozók egyharmadát, mintegy ezer embert már elbocsátottak. Állítólag a szakszervezet azt kérte, hogy "senki karácsonyfája alá ne kerüljön felmondólevél, az MTVA vezérigazgatójának válasza az volt, ennek így kell lennie, ez így lesz. Indoklás nincs."

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap a várható lépésekről egyébként már értesítette a központi üzemi tanács vezetőit, de az MTVA illéketesei egyelőre annyit közöltek a sajtóval, például az erről érdeklődő Népszavával, hogy szerdán kizárólag a belső hálózatukon, előzetesen tájékoztatták a dolgozókat. Ezért nem tartották időszerűnek, hogy érdemben válaszoljanak a napilapnak az állami médiacég ügyeiről.

A munkatársakkal azt közölték a hálózaton, hogy "az MTVA vezetősége 2012. október 24-én tartott találkozók keretében mind a Központi Üzemi Tanács vezetőségét, mind az Egyesült Média Szakszervezet elnökét előzetesen tájékoztatta a munkáltató azon szándékáról, hogy a közeljövőben csoportos létszámleépítést tervez. Az MTVA vezetése a hivatalos közléssel egyidejűleg hozza nyilvánosságra a leépítéssel érintett munkavállalók pontos létszámát".

Ide kapcsolódik az is, hogy a Hirado.hu egyébként az MTI-re hivatkozva azt írja, hogy az MSZP sajtótagozata szerint ki kell vizsgálni, mire költött el idén több mint 100 milliárd forintot a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap vezetése és a médiatanács. Az MSZP közleményében kifogásolta, hogy a tavalyi "elbocsátási cunami" után még az idén újabb 260 szakembert küldenek el az MTVA-tól, miközben arról volt szó, hogy az idén több sajtómunkást már nem bocsátanak el. Bírálták azt is, hogy a közmédia vezetői közel tízmillió forintos jutalmat kapnak. Mint írták, "a több mint tíz százalékos leépítés közvetett elkövetői is átlag két és fél havi jutalomban részesülhetnek". A szocialisták a közleményben kifogásolták a médiahatóságnál kiosztott összesen közel tízmillió forintos jutalmat is.

Címkék: mtva leépítés