2013. augusztus 23.

Újabb magyar helyekre megy el a Street View

Több tucat magyar turisztikai nevezetességet tesz virtuálisan bejárhatóvá a Google.

A Budai Várat, Hollókő ófaluját, a Tokaj-hegyalja történelmi borvidéket, a Tihanyi-félszigetet és másik több tucat turisztikai, történelmi és kulturális szempontból jelentős budapesti és vidéki épületet, városrészt, természetvédelmi területet fog virtuálisan bejárhatóvá tenni a Google a magyarországi utcaképben.
Az első méterek
Az első méterek

A Budai Várat, Hollókő ófaluját, a Tokaj-hegyalja történelmi borvidéket, a Tihanyi-félszigetet és másik több tucat turisztikai, történelmi és kulturális szempontból jelentős budapesti és vidéki épületet, városrészt, természetvédelmi területet fog virtuálisan bejárhatóvá tenni a Google a magyarországi utcaképben. Az ehhez szükséges 360 fokos panorámaképek elkészítése most kezdődik, ehhez gyalogos és biciklis expedícióra indul a Street View Magyarországon. Így került be korábban a Street View-ba Pompeji, a Grand Canyon, és a világ legmagasabb épülete, a Burj Khalifa is.

Magyarország autóval bejárható részein idén áprilistól már lehet virtuális sétát tenni a Street View-ban - magyar nevén Google Utcaképben -, ahol 360 fokos panorámaképek keltik azt az érzést, mintha a valóságban is a város utcáin sétálna az ember. Körbe lehet fordulni, előre, hátra menni, le- és felnézni néhány kattintással.

A panorámaképeket készítő felszerelést az autók után most hátizsákra, triciklire és “zsúrkocsira” szerelik, hogy autóval nem megközelíthető helyeket - magyarországi épületeket, várakat, kastélyokat, palotákat, templomokat, parkokat, sétálóutcákat és teljes városrészeket, vagy éppen nemzeti parkokat és barlangokat - is a világon bárki számára virtuálisan bejárhatóvá tudjanak tenni az interneten, a Street View-ban. A több tucat épület, városrész és természetvédelmi terület közt szerepelnek vidéki és budapesti, kültéri és beltéri helyszínek, és helyet kapnak a UNESCO világörökség részei is. Az elkészült fotókból különleges Street View galériát is készít a Google csapata.

A Google operátora a 18 kg-os hátizsákra erősített, 15 objektívből épített speciális fényképezőgéppel a lépcsős utcákról és épületekről - például a Budai Vár egyes részeiről -, a csak gyalogutakon megközelíthető helyekről, barlangokról tud panorámaképeket készíteni. A fagyiskocsi méretű triciklit szűk utcákban - például a Tokaj-hegyaljai borvidéken -, és füves parkokban fogja tudni használni, míg a zsúrkocsira erősített fényképezőgép a belső terek, termek, folyosók fotózásában lesz segítségére.

“Örömmel dolgozunk azon, hogy Magyarország megmutathassa turisztikai, történelmi és kulturális kincseit és épületeivel, tájaival elvarázsolja a világ internetezőit” - mondta Schuster Richárd, a Google kommunikációs menedzsere. “A Google Térképét a világon havonta több mint 1 milliárdan használják. Itt keresnek úticélt, látnivalót, útvonalat vagy üzleteket az emberek, de az iskolai földrajz és történelem órákon is használják, hogy új tájakat, történelmi helyszíneket ismertessenek meg a diákokkal. Az, hogy különleges magyarországi helyszínek is bekerülnek, segítségére lesz az idegenforgalomban dolgozóknak, a kulturális intézményeknek, városoknak, a magyarországi vállalkozásoknak, az ide látogató turistáknak, és mindenkinek, aki az ország történelmi és kulturális emlékeivel ismerkedne, kikapcsolódni, utazni szeretne.”

Eszköz a turistacsalogatáshoz

Az idegenforgalomban, vendéglátásban dolgozók, kulturális intézmények, vállalkozások világszerte használják a Street View-t. Tapasztalataik alapján fontos eszköz a vendégek, turisták érdeklődésének felkeltésében is. Ehhez a Street View panorámaképét egyszerűen és ingyenesen saját honlapjukba építhetik. A pompei romokat kezelő intézmény például 25 százalékos forgalomnövekedésről számolt be azután, hogy a Street View technológiával online megtekinthetővé tették a romokat és ezt beépítették a honlapjukba is.

A Magyarország különleges helyszíneit bemutató fotózás szakmai partnere a Magyar Turizmus Zrt. „Célunk, hogy a hagyományos turisztikai vonzerők mellett megújult és világszínvonalú, trendi kínálatunkra is felhívjuk a figyelmet. Az erős nemzetközi versenyben csak úgy csábíthatjuk hazánkba eredményesen a turistákat, ha folyamatosan reagálni tudunk a piaci változásokra, újabb és újabb piacokon jelenünk meg, újabb és újabb célcsoportokat szólítunk meg. Ehhez, a marketing-eszköztárunkat is állandóan fejlesztenünk kell. Az új generációhoz nem juthatunk el hatékonyan a hagyományos kommunikációs csatornákon keresztül. Ezért a Magyar Turizmus Zrt. ismét örömmel üdvözli a Google Street View újítását, amely speciális, modern eszközeivel még több potenciális utazó számára teheti vonzóvá hazánk ismert és még rejtett kincseit” - értékelte a most induló fotózás jelentőségét Maráczi Gábor, a Magyar Turizmus Zrt. stratégiai és marketing igazgatója.