2010. augusztus 26.

Újabb médiacsomag-kritika

Több sebből vérzik a médiatörvény, hírközlésre és a médiára vonatkozó jogi szabályozás korszerűsítése – véli a RECENSIO Társadalmi Elemző Központ.

Több sebből vérzik a médiatörvény, hírközlésre és a médiára vonatkozó jogi szabályozás korszerűsítése – véli a RECENSIO Társadalmi Elemző Központ.

 

A csekély ismertségű szervezet szerint a hírközlésre és a médiára vonatkozó jogi szabályozás korszerűsítése régi adóssága a törvényhozásnak, mivel a korábbi próbálkozások rendre a kétharmados támogatottság küszöbén véreztek el, amely a jelenlegi parlamenti erőviszonyok között az eddigieknél lényegesen könnyebben teljesíthető kritériumot jelent.

Egy rossz és idejétmúlt törvény nem ok arra, hogy előkészítetlenül és a sajtószabadságot korlátozva léptessenek életbe újat - vélik.

ugynakkor a jogszabály pozitívumai között említik, hogy „a törvényjavaslat talán legfontosabb előnye a léte és annak lehetősége, hogy elfogadásra kerül, ezzel leváltva az 1996-os már megszületésének pillanatában is idejétmúlt szabályozást”, az új rendszer logikája platformfüggetlen, tartalomalapú megközelítést alkalmaz. Szintén kedvező iránynak vélik, hogy a szervezeti médiafelügyeleti és a közszolgálati struktúra átalakításában megvan a költségmegtakarítás lehetősége és a javaslat lehetőséget biztosít a civil kontrollnak.

A negatívumok közé sorolják ugyanakkor, hogy az anyag több, a szólás- és sajtószabadság elvét korlátozó kitételt tartalmaz, „összességében túlzó szabályozási igénnyel lép fel”, elkészítését pedig nem előzte meg a hazai médiapiac elemzése és egyes, már elfogadott rendelkezéseiről nem folyt társadalmi vita, csupán néhány módosító javaslatnak adtak helyt. Hiányoznak a kulcsterületek, így említésre sem kerül a digitális átállás elősegítése, vagy az információs írástudás fejlesztése, valamint nem látják biztosítottnak a szakmai kontroll lehetőségét sem.

 

Legendás rockerek A Dal színpadán

8 órája

Szombat este A Dal 2019 második elődöntőjét láthatják a Duna Televízió és a Duna World nézői. A versenyzők mellett ismét legendás vendég-fellépő áll színpadra: február 16-án a Republic együttes zenél majd.

Már lehet jelentkezni a Virtuózok ötödik évadába

9 órája

A Virtuózok következő, Kamara Virtuózok elnevezésű ötödik évadába február 15-től jelentkezhetnek olyan muzsikáló csoportok, amelyekben családtagok és iskolatársak, barátok, tanár-diák kapcsolatok mutatkoznak meg.