2012. március 14.

Újabb pert nyert a Klubrádió a hatóság ellen

A Fővárosi Ítélőtábla részben hatályon kívül helyezte a Médiatanács határozatát. Új pályázat nem lesz, de újbóli döntés igen.

A Fővárosi Ítélőtábla részben hatályon kívül helyezte a Médiatanács határozatát. Új pályázat nem lesz, de újbóli döntés igen.

A nyertes pályázat alaki hibája miatt részben hatályon kívül helyezte a Fővárosi Ítélőtábla a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának azt a határozatát, amellyel az Autórádió Műsorszolgáltató Kft.-t nyilvánította a budapesti 95,3 MHz-es frekvencia nyertesének - írja az MTI. Az ítélőtábla a hatályon kívül helyezett részben új eljárásra kötelezte a Médiatanácsot. A döntés ellen jogorvoslatnak helye nincs.

A bíróság a közigazgatási eljárásban megállapította, hogy az Autórádió pályázata nem felelt meg a formai követelményeknek, mert az nem volt a pályázati kiírás formai követelményeinek megfelelően aláírva.

A Klubrádió által indított perben született döntés azt jelenti, hogy a médiahatóságnak nem kell megismételnie a pályáztatást, de új határozathozatala során vizsgálnia kell az érvénytelenséget, és új döntést kell hoznia a nyertest illetően. A pontozás értelmében az Autórádió 66, míg a második legmagasabb pontszámot elért Klubrádió 65 pontot kapott a lehetséges 71-ből.

A szerdai döntésre az NMHH úgy reagált, hogy ily módon lezárult a frekvenciát érintő vita. "A Médiatanács bizonyos volt benne, a bírósági ítélet pedig igazolta, hogy a Budapest 95,3 MHz-es frekvencia nem a Klubrádió kizárólagos tulajdona. A tárgyalás során bizonyossá vált, hogy a pert elindító Klubrádió olyan hiba miatt támadta versenytársát, amihez hasonlót maga is elkövetett. Ez a tárgyaláson is elhangzott. A bíróság mai jogerős döntése alapján valószínűsíthető, hogy kérdésessé válik több rádió pályázatának érvényessége is. A Médiatanács, ahogyan eddig, a jövőben is a törvény betűjének és szellemének megfelelő módon látja el feladatát" - olvasható a közlésben.

Erre a Klubrádió válaszközleményében úgy reagált, hogy a Médiatanács ismét negligálja a valóságot kommunikációjában. Álláspontjuk szerint ez három pontban bizonyítható: "1. A Bíróság annak kérdésében, hogy a Klubrádió kizárólagos tulajdonosa-e a frekvenciának, már csak azért sem hozhatott ítéletet, mert ilyet senki sem állított. 2. Nem válhatott bizonyossá a tárgyalás során, hogy a Klubrádió elkövetett volna olyan hibákat, amilyeneket az Autórádió Kft. Egyrészt azért, mert ez nem volt a per tárgya, másrészt azért, mert ez nem is igaz. 3. Az ítélet lényege, hogy a Bíróság a törvény betartására kötelezte a Médiatanácsot, tehát az ő törvénytiszteletre vonatkozó önvallomása csak a jövőre értelmezhető".

Nemrég a Klubrádió egy másik perben is nyert a médiahatóság ellenében. Abban a perben a Fővárosi Törvényszék elsőfokú, nem jogerős ítélete gyakorlatilag létrehozta a 92,9 MHz-es frekvenciára az NMHH Médiatanácsa és a Klubrádió közötti műsorszolgáltatási szerződést.