2014. július 03.

Újabb reklámadó-módosítás

A javaslatot szerdán fogadta el a törvényalkotási bizottság. A kkv-k fellélegezhetnek, a nagyobb hirdetők azonban keményen fizethetnek.

A javaslatot szerdán fogadta el a törvényalkotási bizottság. A kkv-k fellélegezhetnek, a nagyobb hirdetők azonban keményen fizethetnek Google- és Facebook-hirdetéseik után.

Nem 25 ezer forint, hanem 2,5 millió forint feletti havi reklámköltés esetén terhelné adófizetési kötelezettség a hirdetés megrendelőjét akkor, ha a reklám közzétevője nem nyilatkozik az adókötelezettségéről. Erről szól az a reklámadó-törvényhez benyújtott módosító javaslat, amelyet szerdai ülésén az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága. Eszerint az adó alapja a reklámközzététel havi összesített ellenértékének 2,5 millió forintot meghaladó része, az adó mértéke pedig 20 százalék.

Az MTI beszámolója szerint a törvényjavaslatot előterjesztő L. Simon László a bizottság ülésén azt mondta: támogatja a bizottsági javaslatot, bár az nem szolgálja eredeti előterjesztése célját, azt, hogy multinacionális internetes cégeket - amelyek a nem növekvő magyar reklámköltésből egyre nagyobb szeletet hasítanak ki - rávegyék az adófizetésre.

Az újabb módosító benyújtására azért került sor, mert két nappal korábban L. Simon László a mindössze néhány hete elfogadott reklámadó-törvény módosítását kezdeményezte. Ebből kiderült többek között, hogy az RTL Magyarország mégis fizet már idén is reklámadót, a sales house-ok igénybevétele pedig adóalap-növelő. Emellett az adó kötelezettje a reklám közzétevője, akinek nyilatkoznia is kell a megrendelő felé az adó megfizetéséről. Ilyen nyilatkozat hiányában a megrendelőnek kell havonta megvallania és befizetnie a - havi 25 000 forintot meghaladó - reklámköltség 20 százalékát.

Ez utóbbi kitétel elviekben a Google és a Facebook megadóztatására irányult, ám könnyen belátható, hogy a két cég nehezen szorítható rá a reklámadó befizetésére és a kapcsolódó nyilatkozat kiadására. Ez azt jelenti, hogy a hirdetőkre, a 25 ezres értékhatár miatt számos kkv-ra hárult volna az adófizetés kötelezettsége. Ez első körben nem tudatosult L. Simon Lászlóban, a kkv-kat érintő negatív következményekre az RTL Klub Híradója hívta fel a figyelmét.

 

Minden, amit a reklámadóról eddig írtunk: http://www.mediapiac.com/cimke/reklamado