Szalay Dániel 2013. január 25.

Újabb vidéki városokban hallgathat el a Klubrádió

A Médiatanács felmondja a Klubrádió gyöngyösi, kecskeméti és debreceni frekvenciára szóló műsorengedélyét.

A Médiatanács felmondja a Klubrádió gyöngyösi, kecskeméti és debreceni frekvenciára szóló műsorengedélyét. Nem ez az első vidéki frekvencia, ahol elnémul a Klubrádió.

Az NMHH Médiatanácsa a tegnapi napon újra napirendjére tűzte az NMHH-val a fővárosi frekvencia miatt évek óta számtalan jogvitában álló és a pereit a bíróságokon sorra megnyerő Klubrádió gyöngyösi, kecskeméti és debreceni vételkörzetre szóló műsorengedélyének ügyét. A hatóság munkatársai megállapították, hogy a Klubrádió nem fizette ki az éves frekvenciahasználati díjat ezen frekvenciákra, ezért úgy határoztak, felmondják a beszélgetős rádió műsorengedélyeit az érintett területeken.

A hatóság közleménye azt hangsúlyozta, hogy ők mindent megtettek a rádió megmentése érdekében, hiszen a kecskeméti frekvenciájáért fizetendő éves díjat a Médiatanács 11 millióról 3 millió forintra, míg debreceni frekvenciája díját 8,5 millióról 4,1 millió forintra csökkentette korábban. A díjakat azonban a médiacég mostanáig nem egyenlítette ki, amivel szerződésszegést követett el. A hatóság azt is állítja, hogy szerinte "a Klubrádió tulajdonosa saját maga kívánja abbahagyni a rádiózást a vidéki frekvenciákon", "a médiavállalkozó láthatólag mégsem érdekelt a rádiók további működtetésében".

Az NMHH szerint a kialakult helyzetben nem volt más lehetősége, mert a "rádióadók megmentése érdekében nem áll rendelkezésére több jogállami eszköz, és minden ez irányú további próbálkozása súlyosan sértené a rádiós piac etikusan működő szereplőinek érdekeit, a diszkriminációmentesség és az esélyegyenlőség elvét".

Gazdasági ellehetetlenülés?

A Klubrádió azután került különösen nehéz gazdasági helyzetbe, hogy a legfontosabb térségben, Budapesten csak ideiglenes frekvencián sugározhat a 95,3 MHz-en. Két fővárosi frekvencia ügyében is pert indítottak az elmúlt években az NMHH-val szemben, ám eddig hiába nyerte meg egymás után a pereket a rádió (a perek fele már jogerős is), az NMHH mégsem kötötte meg az állandó műsorengedélyt a rádióval. A rádió súlyos anyagi gondokkal küzd, hiszen a hirdetőket elriasztja a frekvencia ideiglenes jellege (így az éves reklámtervek összeállításakor nem tudnak velük számolni), ráadásul az állami tulajdonú cégektől, intézményektől, illetve ezek beszállítóitól a 2010-es kormányváltás óta nem érkezik hirdetés a rádióhoz, így a rádió a fennmaradás érdekében adománygyűjtésre kényszerül a hallgatóitól, támogatóitól.

A Klubrádió történetében nem ez a első eset, hogy elnémul valamelyik vidéki frekvencián. 2011-ben az ajkai, balatonfüredi, keszthelyi, pápai és veszprémi frekvenciáin szűnt meg a Klubrádió adása.

Így látja a Klubrádió

A Klubrádió az ügy kapcsán néhány napja azt írta közleményében, hogy "a Klubrádió és hálózatos partnerei, köztük a Lokomotív Rádió Kft. és a Partner Rádió Kft., immár harmadik éve érzik folyamatosan saját bőrükön a Médiatanács elszánt és cinikus igyekezetének következményeit, annak az áldatlan tevékenységnek a konzekvenciáit, amelynek kizárólagos célja a Klubrádió elhallgattatása, tönkretétele. A Médiatanács azzal, hogy nem hajtja végre a jogerős ítéleteket, kárt okoz a Klubrádiónak és partnereinek." A médiacég azt hangsúlyozta, hogy jogvitájukban a hatósággal eddig 6 alkalommal született a Médiatanácsot elmarasztaló ítélet, ezek közül 3 már jogerős. "Ezek legfőbb közös eleme a Médiatanács jogellenes, a törvényi előírásokat semmibe vevő tevékenységének következetes rögzítése. Mindezek ellenére a Lokomotív Rádió Kft. és a Partner Rádió Kft. megkísérelt partnerként tekinteni a Médiatanácsra, ezért a fentiek szerinti, működésüket ellehetetlenítő, károkozó tevékenységet tapasztalva nem indított azonnal kártérítési pert a Médiatanács ellen. Egyeztetésre invitált ehelyett azzal a céllal, hogy a Médiatanács műsorszolgáltatási díj-követelései és a Médiatanács sokszorosan jogsértő tevékenységének a Lokomotív Rádió Kft-t és a Partner Rádió Kft-t súlyosan hátrányosan érintő kihatásainak ellentételezése jogállami keretek között történjék meg. A Médiatanács a válasszal mindeddig adós maradt, ahogyan harmadik éve utasít el minden tárgyalási kezdeményezést a Klubrádióval, folytatva az újabb törvénysértések és a már megszületett bírósági ítéletek semmibevételének gyakorlatát."

A Klubrádiót felháborította az is, hogy az „üzleti érdekek tiszteletben tartására” hivatkozva a Médiatanács elhallgatja, hogy "a számára kedves rádiós vállalkozások mekkora díjcsökkentéseket kaptak az elmúlt időszakban, a Klubrádió hálózati partnereit ez a nyugodt sugárzási környezet láthatólag viszont nem illeti meg, hiszen miközben a Klubrádió kivételével az ország összes kereskedelmi rádiójának titkolt mértékben csökkentették a frekvenciadíját, addig kizárólag e két műsorszolgáltató szerződéses adatait publikálták."

A cikk szerzője Szalay Dániel

Nézze meg Szalay Dániel teljes profilját a Ki Kicsoda? oldalunkon.