2012. január 20.

Újabb vizsgálat elé néz a Google?

Az amerikai keresőóriás várhatóan egy újabb versenyjogi vizsgálattal találja szembe magát a Google+ integrációja miatt.

Az amerikai keresőóriás várhatóan egy újabb versenyjogi vizsgálattal találja szembe magát, mert felmerült, hogy a Google esetleg visszaélve erőfölényévél népszerűsíti saját szolgáltatásait.

Könnyen versenyellenesnek bizonyulhat, hogy a Google előnyben részesíti találatai között a saját szolgáltatásait, például a Google Plus közösségi oldalt. Hogy így van-e, azt könnyen lehet, hogy vizsgálni lesz kénytelen az Amerikai Egyesült Államok Kereskedelmi Bizottsága, az FTC.

A Google keresőjében ugyanis egy pár napja megjelennek a Google+-os posztok, kommentek, fotók is a találatok között, ez pedig sokaknak nem tetszik, ahogy az sem, hogy a Google+ felhasználók  ismerőseik információiban is kereshetnek így, egy napokban bejelentett újítás, a Search Plus your World révén.

Bloggerek, a privátszférát féltő jogvédők (például az Electronic Privacy Information Center) és a versenytársak aggódnak, mondván a cég tisztességtelenül népszerűsíti saját termékét a weben, és emiatt a konkurencia - például a Twitter - nehezebben tud bekerülni a találatok közé. Danny Sullivan, a Search Engine Land alapítója szerint a Google+ ilyen módon történő integrációja szembe megy azzal a jogos elvárással, hogy a keresőmotor a releváns találatokat helyezze előbbre: azok a cégek és brandek kerülhetnek előbbre, akiknek már van céges profilja a Google Pluson. Ha például Britney Spears aktívabb a Facebookon, mint a Google Pluson, akkor előbbit kellene kihoznia találatnak, ám a feltételezések szerint ilyen esetben is inkább a Google+ találatai kerülnek előbbre.

Emiatt többen az FTC fellépését sürgették az ügyben, mondván, a bizottságnak ellenőriznie kell, hogy a Google tisztességtelenül, önmagára nézve kedvező módon rangsorolja-e a találatokat, például előre veszi-e saját szolgáltatásait, és ha így van, akkor ezt meg kell akadályoznia.

Így működik a Search, plus Your World

A Google egyébként a Google+ szolgáltatáson keresztül reagált a vádakra. "Nagyon meglepődtünk a Twitter csapat Search plus Your World-öt illető negatív kommentárjai miatt, hiszen korábban nem kívánták megújítani a velünk kötött megállapodásunkat".

A dologhoz azonban az is hozzátartozik, hogy - bár a Google Pluson megjelent kommentár erre nem tér ki - a Twitter lényegében kényszerhelyzetben volt, mert a Google real-time módon, azaz valós időben kívánt volna hozzáférni a Twitteren lévő postokhoz.