2010. május 12.

Újakat akar az ORTT

Sokszínűség, pluralizmus, új szereplők – ezek a tizenegy méretes frekvencia pályázati felhívástervezetének kulcsszavai. Azaz szinte szabad a vásár.

Sokszínűség, pluralizmus, új szereplők – ezek a tizenegy méretes frekvencia pályázati felhívástervezetének kulcsszavai. Azaz szinte szabad a vásár. A kérdés persze az, mérhetjük-e az almát a körtéhez – s ha igen, miként. Meg hogy lesz-e még ORTT akkor, amikor el kellene bírálni a beadott koncepciókat.

A cél „a helyi, valamint a budapesti rádiós piac sokszínűségének megteremtése, a médiapluralizmus biztosítása, az adott rádiós piacon még jelen nem lévő rádiók kialakításának előmozdítása” – áll a tenderkoncepcióban. Amely azt is előírja: a pályázónak bizonyítania kell, hogy ajánlata a fent rögzített célokat szolgálja. Hogy kereskedelmi vagy közműsor-szolgáltatói jelleggel, az már rá van bízva.

Az anyag szerint legfeljebb hét évre szerezhet valaki frekvenciát – hacsak a digitális átállás feltételei nem teljesülnek előbb, például a 2014. december 31-i céldátumra. Addig viszont napi 24 órában szólnia kell a rádiónak, ha pedig zenét adnak, a hazai termés aránya nem mehet harminc százalék alá – feltéve, hogy ezen a ponton nem változtat a véglegesítés során a médiahatóság.

A pontszámítási rendszer viszonylag egyszerűre vennék: a felajánlott műsorszolgáltatási díjért 25, a műsortervért 35, a tapasztalatért 10, a kiegészítő és értéknövelt szolgáltatásokért 4 pont adható. A műsortervre viszont csak úgy lehet pontot kapni, hogy ha – egyes helyeken 20, más frekvenciák esetében 40 százalékos – tematikus programot állal a versenyző a reggel öt és éjjel tizenegy óra közötti időszakban.

A tizenegy frekvenciás „egységcsomagban” egy békési, egy debreceni, egy kazincbarcikai, egy kecskeméti, egy miskolci és egy ózdi mellett öt fővárosi hullámsáv kapott helyet. Így pályázni lehet a ma a Juventus, a Klubrádió, a Rádió1, a Roxy és a Sztár FM által használt frekvenciára is.

Címkék: pályázat