A Comcast médiacége több száz millió dollárt fektetne a BuzzFeedbe és társaiba.

Miközben az amerikai piacra is igaz, hogy a videótartalom-fogyasztás döntő része a hagyományos tévékészüléken keresztül valósul meg, a fiatalok mind nagyobb hányada fordul el a klasszikus tévézési helyzettől. Ez nemcsak a mobil eszközökre vándorlást jelenti, hanem azt is, hogy a nagy tévétársaságok mellett/helyett az olyan tartalomszolgáltatók felé fordulnak, mint a Netflix. (Utóbbi az amerikai internetforgalom egy jelentős hányadát fogja már le.) Mivel a trendet visszafordítani nem lehet, nem marad más, mint a fiatalok követése a digitális térben.

Így gondolkodik az egyik legjelentősebb médiacég, az NBCUniversal is, amely a hírek szerint 250 millió dollárt fektetne a BuzzFeedbe, ezzel 1,5 milliárd dollárra értékelve azt. Szintén tárgyalnak a Vox Mediával, amely - a BuzzFeedhez hasonlóan - tavaly már jelentős befektetést kapott. Az akkori körben előbbit 850 millió dollárra, utóbbit 380 millió dollárra értékelték.

A Recode.net értesülése szerint még nem került pont a tárgyalások végére, de nagyon úgy néz ki, hogy az NBCUniversal jelentős összeggel száll be az "újhullámos" digitális médiába. E médiacégek hatalmas eléréssel bírnak, a tévétársaságok által mind nehezebben elérhető fiatalok számára vonzóak, és nemcsak a tartalmaikat, hanem a - klasszikus reklámok helyett inkább tartalom alapú,tartalomba ágyazott megoldásokra építő - hirdetési modelljüket is e nehezen elérhető körhöz tudják hangolni.

Nem az NBCUniversal azonban az egyetlen, amely hasonlóan gondolkodik. Tavaly a Disney és a Hearst tulajdonában álló A&E kábelszolgáltató fektetett 250 millió dollárt a Vice Mediába, 2,5 milliárd dollárra értékelve azt. Akkor az A&E egy kábelcsatornát is átadott volna utóbbinak, ez azonban terjesztési viták miatt egyelőre meghiúsult. A terv azonban rámutat arra, hogy nem pusztán a "médiamamutoknak" izgalmasak az ilyen összeborulások, hanem az új típusú digitális médiacégeknek is, hiszen ezek szintén nagy eléréshez juthatnak új médiafelületeken. Ráadásul a BuzzFeedhez hasonló oldalak tartalmait nagyobb részt külső felületeken (pl. közösségi médiában) fogyasztják, ennek a kiaknázása fontos stratégiai lépés számukra.

Rádiós pályázatok

20 órája

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa véglegesítette a Budapest 98,0 MHz-es pályázati felhívást.