A kutatás felméri, a válaszadó és gyermekei hány órát töltenek tévé előtt, és véleményük szerint melyek a legkárosabb tartalomtípusok az erőszak, trágárság, kiközösítés, hátrányos megkülönböztetés, félelemkeltés, reklámok, családi konfliktusok, nyílt szexualitás, alkohol- és droghasználat témák közül.

Az NMHH munkatársai információt szeretnének gyűjteni arról, hogy a megkérdezettek szerint kinek a felelőssége megóvni a gyermekeket a káros médiatartalmaktól, illetve mennyire értenek egyet a tévéműsorok jelenlegi korhatár-besorolási gyakorlatával, mennyire érzik szükségét egy egységes európai besorolási rendszernek. A kutatás eredményei között megtudható, a szülők mi alapján döntik el, milyen műsort nézhetnek a gyerekeik, és mit tesznek a felnőttek, ha gyerekük általuk ártalmasnak tartott műsort néz.

A felmérésben emellett három rajzfilm- és két filmrészlet videójának megtekintése után a kitöltők saját maguk határozhatják meg, hány éves korúaknak ajánlanák azokat, a jelenlegi korhatár-besorolástól függetlenül, így az NMHH munkatársai képet kapnak arról, hogy a válaszadók milyen életkori határvonalakat húznának meg az egyes káros tartalmakra vonatkozóan. A kérdőív kitér arra is, mennyire ismert az NMHH Bűvösvölgy Médiaértés-oktató Központja, amely idén májusban nyílt meg a 9-16 év közötti gyermekek tudatos médiahasználatának játékos ösztönzése érdekében.

A tavalyi, nem reprezentatív kutatás eredményeit a mellékelt dokumentum tartalmazza.

(Fotó: a Bűvösvölgy Facebook-oldala)