Szalay Dániel 2012. szeptember 28.

Újra kell hangolni a televíziókat

A digitális átállás miatt megkezdődik a 790-862 MHz-es frekvenciatartomány kiüríttetése. Hamarosan újra kell hangolni a tévéket.

A digitális átállás miatt a médiahatóság megkezdi a 790-862 MHz-es (UHF 61-69 csatornák) frekvenciatartomány kiüríttetését. Hamarosan újra kell hangolni Barcson és környékén a tévéket.

Az úgynevezett „digitális hozadék” sáv felszabadítása érdekében a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság 11 digitális földfelszíni televíziós telephelyet illetően frekvenciacserék végrehajtását rendelte el. A műsorszóró cég, az Antenna Hungária a frekvenciacseréket 2012. október-november folyamán köteles végrehajtani. Ezek érintik az ingyenes MinDig TV és a fizetős MinDig TV Extra digitális földfelszíni televíziós szolgáltatások vételét is.

Mind a 11 esetben változik az úgynevezett ’C’ jelű multiplex frekvenciája, amelyen a MinDig TV ingyenes kereskedelmi csatornái, valamint a MinDig TV Extra Alapcsomagjának csatornái találhatók. További 3 körzetben az ’A’ jelű multiplex frekvenciái is megváltoznak, ez a változás a MinDig TV ingyenes közszolgálati csatornáit érinti.

A frekvenciacserét követően, 2012. október 31-én a hatóság döntése alapján lekapcsolják a barcsi analóg M1 átjátszóadót. Ezután földfelszíni módon a közszolgálati csatornákat kizárólag digitális vétellel lehet továbbra is elérni a városban.

Gerecse esetében a frekvenciacsere érinti az analóg M1 sugárzását, az eddigi UHF 46-os csatorna helyett az UHF 36-os csatornán lesz elérhető az M1 adása analóg vétellel. Tatabányán az analóg TV2 esetében lesz frekvenciacsere, itt az eddigi UHF 26-os csatorna UHF 52-es csatornára változik.

A frekvenciacserékkel érintett körzetekben a változást követően újra kell hangolni a digitális földfelszíni vevőeszközöket (DVB-T MPEG-4 dekóder vagy integrált televíziókészülék). A készülékek egy része ezt automatikusan elvégzi, de némely típusnál emberi beavatkozással kell elindítani az újrahangolást, amennyiben a néző azt tapasztalja, hogy egyes csatornák nem jelennek meg a csatornalistában.

A frekvenciacserék tíz telephely esetében nem érintik a digitális adók lefedettségi területét, ezekben az esetekben tehát nem szükséges a vevőantenna pozíciójának, irányának megváltoztatása. Gerecse adókörzet kis részén a frekvenciacsere azonban érinti az adó lefedettségi területét is, ezért néhány, az adókörzet határán fekvő település esetében a digitális földfelszíni adások vételéhez át kell állni más adó vételére (például Kab-hegy, Budapest, Győr, Nagy-Hideg-hegy, Dorog, Zirc). Ehhez a vevőantennát át kell forgatni a további vételt biztosító digitális adó irányába és ezt követően újra kell hangolni a vevőkészüléket.

A frekvenciacsere okozta kellemetlenségért a műsorszóró előre is elnézést, megértést kér, egyúttal jelzi, hogy a változásokkal kapcsolatban további információt a MinDig TV honlapon és ingyenes telefonszámán ad, mely az alábbi: 06-80-90-99-00. Ezenkívül a MinDig TV Extra honlapon és call center számán, a 1211-en is kapható segítség.