2010. december 01.

Üres címlappal tiltakoznak

Üres címlappal jelenik meg az Élet és Irodalom, valamint a Magyar Narancs; ezzel tiltakoznak a szerkesztőségek a médiatörvény-tervezet ellen.

Üres címlappal jelenik meg az Élet és Irodalom, valamint a Magyar Narancs; ezzel tiltakoznak a szerkesztőségek a médiatörvény-tervezet ellen.

A parlament előtt lévő javaslat szerint ugyanis az országos napilapokra és internetes sajtótermékekre akár 25 millió, az országos hetilapokra és folyóiratokra 10 millió forintig terjedő szankciót szabhat ki a kizárólag fideszes tagokból álló médiahatóság. A tervezetből nem derül ki, hogy pontosan mi minősül jogsértésnek, így a Szalai Annamária vezette testület döntésén múlik, mit minősít annak – írja a Népszava.

Az ÉS főszerkesztője a lapnak azt mondta, így demonstrálnak a sajtót fenyegető médiatörvény-javaslat ellen. Kovács Zoltán szerint a tervezet újságíró-, nyilvánosság-, és szakmaellenes. Úgy vélte: nem megúszni kell, hanem tiltakozni, hogy ezt a "rettenetes" törvényjavaslatot visszavonják.

Bojtár B. Endre, a Magyar Narancs főszerkesztőjének is hasonló a véleménye. Muszáj tenni valamit - mondta, a média ilyen jellegű tiltakozása pedig nem öncélú, hiszen a sajtószabadság van veszélyben. A javaslatban szereplő, a hetilapokra kiróható 10 milliós összegű bírságot komoly fenyegetésnek nevezte, de kiemelte, hogy még rosszabb az a tervezett szankció, hogy egy adott sajtóorgánum megszüntethető nyilvántartási számának visszavonásával. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy a tervezet a médiahatóság kizárólagos jogkörébe helyez minden kontrollt, gyakorlatilag egy önálló sajtóbíróságot létrehozva.