2019. július 01.

A Csókkirály még mindig nagy sláger

Az elmúlt év élőben legtöbbet játszott dala egy 1980-as szerzemény, a Hungária együttes és Fenyő Miklós száma, a Csókkirály volt.

Tavaly 22 050 koncertet adtak Magyarországon, legalábbis az Artisjus ennyi koncert adatait dolgozta fel. Ez folyamatos növekedést jelent, egy évvel korábban még csak 20 007, míg 2016-ban 18 656 koncert adatai kerültek az Artisjus adatbáziásba - írja az Index.

Meglepő eredménnyel járt, amikor megvizsgálták, hogy az egyes, 2018-ban koncerten játszott zeneművek közül melyik hányszor hangzott el. Kiderült, hogy a magyar művek egyharmada mindössze egyetlen egyszer szólalt meg élőben egy év alatt; de az összes magyar zene fele is mindössze legfeljebb négy alkalommal.

Mindezek az adatok azt mutatják, hogy az a kép, ami a koncertezésről elsőre a nagyközönségnek és a szakmának eszébe jut – vagyis hogy egy zenekar, előadó főként saját és új dalokat játszva, néhány régivel, feldolgozással kiegészítve rendszeresen fellép, turnézik – csupán az élőzenei események kisebb részét fedi le - írják.

Címkék: kultúra zene artisjus

Eurimages támogatás a Műanyag égboltnak

2 napja

Az Európa Tanács filmalapja 400 000 euró gyártási támogatást szavazott meg a Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta rendezésében Műanyag égbolt címmel magyar-szlovák koprodukcióban készülő animációnak.