2020. december 03.

A HangHordozók legjobbjait díjazták

A Lámpaláng zenekar, a Bettika duo, a Resti Kornél zenekar, a Dudás-Kormos-Zelei trió, Németh Viktor és a Tramonti együttes lettek az idei díjazottak.

A Versmaraton rendezvénysorozat keretében zajló HangHordozók – Énekmondók Kárpát-medencei verseny célja a kortárs magyar líra és a könnyűzene ötvözésének, a dallamokba öntött költészetnek a népszerűsítése - közölte az MTVA Sajtóirodája.

A döntőbe került alkotásokat ötfős szakmai zsűri értékelte: Bonyár Judit énekes, zeneszerző; Csík János népzenész; Eredics Gábor népzenész, a Dankó Rádió csatornaigazgatója; Váczi Eszter énekes, dalszerző és Likó Marcell énekes, zenész, szövegíró.

Az MTVA idén két elismerést ítélt oda. A Kossuth Rádió különdíjasa egy egész napos stúdiófelvételt nyert, a rögzített produkciók pedig később hallhatók lesznek a rádió műsoraiban. Az M5 kulturális csatorna különdíjasa részt vehet a Szóljon a vers! című, magyar lírát népszerűsítő műsorban, valamint bemutatkozhat a Librettó című kulturális magazin egyik adásában.

A Magyar Napló Kiadó különdíjasa fellépésre és további versek megzenésítésére kapott felkérést, a Magyar Írószövetség különdíjasa pedig egy 50.000 forint értékű könyvcsomagot vihetett haza. A műsor zárásaként a Magyar Napló Kiadó a verseny első három helyezettjét 300.000, 150.000, és 100.000 forint értékű díjakkal jutalmazta.

A verseny díjazottjai:

I. helyezett: Lámpaláng zenekar

II. helyezett: Bettika duo

III. helyezett: Resti Kornél zenekar

Az M5 csatorna különdíjasa: Dudás-Kormos-Zelei trió

A Kossuth Rádió különdíjasa: Lámpaláng zenekar

A Magyar Napló különdíjasa: Németh Viktor

A Magyar Írószövetség különdíjasa: Tramonti együttes

A tehetségkutató öt éve indult a 2016 júliusában elhunyt Oláh János költő, író, szerkesztő, a Magyar Napló Kiadó vezetőjének kezdeményezésére. Azóta 202 kortárs verset zenésítettek meg a résztvevő művészek a pályázatnak köszönhetően. A versenyzők ezúttal is Az év versei antológia remekei közül válogattak, amelynek szerkesztője Zsille Gábor, József Attila-díjas költő volt.

A döntős produkciók a https://mediaklikk.hu/musor/hanghordozok/ linken nézhetők vissza.