2019. november 12.

A Makk címmel nyílt fotókiállítás Szebeni András képeiből

Makk Károly rendezőt hosszú élete során sokszor és sokan lefényképezték, de csak egyetlen egynek, a barátjának, Szebeni Andrásnak adatott meg, hogy kamerájával minden helyzetben jelen lehessen.

Makk pózol, Makk természetesen viselkedik, Makk elengedi magát. Makk dolgozik, vagy nem dolgozik, Makk egyedül van, Makk a barátaival, a feleségével… mindezek megjelennek Szebeni András művészfotóin.

Makk Károlyt hosszú élete során sokszor és sokan lefényképezték, de csak egyetlen egynek, a barátjának, Szebeni Andrásnak adatott meg, hogy kamerájával minden helyzetben jelen lehessen. És ha már ez így alakult, akkor megörökítette Makkot a rendezőt, Makkot a társasági embert, Makkot férjként, a konyhában, a szobában, a kocsmában és bárhol másutt. És lefényképezte Makkot, a töprengő, gondolkodó Művészembert is.

Ezekből a Szebeni András készítette fényképekből válogattunk egy kiállításra valót, és szeretnénk bemutatni mindenkinek, aki látni szeretné a Szerelem, a Liliomfi, a Ház a sziklák alatt, a Macskajáték, az Egy erkölcsös éjszaka és más filmek alkotóját. Az a kivételes helyzet állt elő, hogy két Művész állt a kamera két oldalán, s ennek eredménye több mint figyelemre méltó

– olvashatóak Kincses Károlynak, a kiállítás kurátorának a sorai.

Szebeni András és Makk Károlyné Dömötör Hanna a kiállítás megnyitóján

A kiállítás 2019. december 1-ig megtekinthető a FSZEK Galériájában (1088 Budapest, Reviczky utca 1.).