2020. július 01.

Az EU tiltása ellenére is jönnek az amerikai filmesek Magyarországra

Hiába szavazta meg az EU, hogy az Egyesült Államok számára nem nyitják meg az unió külső határait, Magyarország kivételt tesz.

Szerda délután jelentette be az Európai Unió, hogy 15 ország számára megnyitják az unió külső határait, de a 15 országban nincsen benne az Egyesült Államok.

A döntés ugyan jogilag nem kötelezi a tagállamokat, de mint az Index írja, ha egy ország úgy dönt, hogy az uniós listán kívülről is beenged látogatókat, azzal azt kockáztatja, hogy a többi uniós állam újra megtiltja az ő állampolgárainak a beutazását. Az EU döntése előtt már bejelentették, hogy a nyáron a Dűne című film stábja és több főszereplője is Magyarországra fog jönni, hogy elkezdjék a film pótforgatását.

A Nemzeti Filmintézet vezetője, Káel Csaba nyilatkozta a Varietynek, hogy a magyar veszélyhelyzet elmúltával és az utazási korlátozások fokozatos feloldásával különleges kivételt kaphatnak az EU-n kívülről érkezők, akiknek így nem kell karanténban tölteniük időt a beutazást követően. Szerinte újraindulnak a nemzetközi projektek, és a produkciók teljes gőzzel megkezdődhetnek.

Címkék: kultúra film