Különös élményben lehet része annak, aki ezen a héten a 4-es metró vonalán utazik a délutáni órákban: a Klasszik Rádió a Budapesti Vonósokkal együttműködve minikoncertek keretében népszerűsíti a klasszikus zenét. A Médiapiac a Móricz Zsigmond körtéri metrómegállóba látogatott, hogy megnézzük, hogyan sikerült a cseppet sem mindennapi vállalkozás.

„Én itt a kakukktojás vagyok: nem átutazóban vagyok, direkt a program miatt jöttem el”

– mondta Eszter, akit a Móricz Zsigmond körtéri metrómegálló mozgólépcsőjénél ismertünk meg. Ő Újpestről érkezett, mert azt olvasta, hogy kedvenc darabját, Mozart Kis éji zenéjét is játszani fogják. A huszonéves lány ráadásul azt tervezi, hogy a héten mindegyik programra ellátogat, így szerdán és csütörtökön is ott lesz a Rákóczi téren és a Szent Gellért téren is, ahol számos más zenedarab is felcsendül majd a Budapesti Vonósok Kamarazenekarának előadásában.

A BKV Zrt. területei természetesen nem most töltenek be először kultúraközvetítő szerepet a főváros életében. Ebben a hónapban már második alkalommal nyújtanak zenei különlegességet a közösségi közlekedést választó közönségnek. Ezek a héten az M4 utasai jegy vagy bérlet birtokában 4 napon keresztül, 17 és 18 óra között meglepetésszerűen, naponta más-más megálló galériáján lehetnek részesei a magas színvonalú programnak.

Miközben megérkeztek a zenészek, egyre több utas állt meg, hogy lássa, mi is készült itt. Ligetiné Beke Ágnest, a kvartett hegedűsét szólíttottuk meg, aki már 1983 óta tagja a Budapesti Vonósoknak.

„Eredetileg a Klasszik Rádió vetette fel, hogy ide kellene jönniük a művészeknek előadni, hiszen az utazóközönség is közönség”

– mondta Ágnes, aki szerint külföldön már nagy hagyománya van az ilyen előadásoknak. Ezzel pedig nem csupán az volt a cél, hogy a klasszikus zene szerelmeseit oda vonzzák, hanem az is, hogy másokkal is megkedveltessék a klasszikusokat, és megmutassák: a zene itt él közöttünk.

A visszajelzések pedig azt mutatták, hogy ezt a célt nagyon is jól teljesítették a Budapesti Vonósok. Az eseményre gyerekek is eljöttek, akik érdeklődve hallgatták a zenedarabokat.

Ahogy felcsendült Mozart Kis éji zenéje a metrómegállóban, egyszerre mintha mindenki megállt volna a nagy forgalomban. Száznál is többen voltak, a hallgatóság pedig minél közelebbről szerette volna látni a zenészeket. Sokan a mobiltelefonjukkal videózták őket, igazi kuriózum volt az előadás – a végén pedig tapsviharral jutalmazták a zenészeket. Majd Weiner Leó Rókatánc című műve következzett, aminek hallatán mintha megszűnt volna minden háttérzaj, ami a metrómegállók sajátja.

Miközben a zenészek tovább játszottak, Pétert kérdeztük arról, honnan jött az ötlet, hogy eljöjjön a metrókoncertre. Azt mondta, egyáltalán nem tervezte ezt, a Budapesti Műszaki Egyetemen tanul, el is kezdődött addigra az órája.

„Akkora élmény ezt látni és hallgatni, hogy talán megbocsátják, hogy egyszer hiányoztam”

– mondta az egyetemista, miközben a közösségi hálóra posztolta a videófelvételt, amit készített. Aki a héten ellátogat a Budapesti Vonósok valamelyik minikoncertjére, Péterhez hasonlóan bizonyosan sokáig fog még emlékezni a nem mindennapi élményre.

A cikk szerzője Majláth Ronald

Nézze meg Majláth Ronald teljes profilját a Ki Kicsoda? oldalunkon.