2016. október 14.

Begyűrűzött hozzánk is a Freelancers Week

Ahogy egyre többen választják a munkavállalás szabadabb, kötetlenebb formáit, mind nagyobb az igény a szabadúszókat összehozó eseményekre.

A Budapesten október 17-23. között zajló rendezvénysorozat, a SMarthu által szervezett első magyarországi Freelancers Week keretében erre – tréningek és előadások mellett – több kapcsolatépítő eseményen is lehetőség nyílik.

Világszerte, így Magyarországon is érezhető a trend, hogy a pályájuk elején lévő fiatalok, illetve a céges keretekről megcsömörlött, tapasztalt munkavállalók között is emelkedik a szabadúszó életmódot választók száma. Az Európai Független Szakemberek Fóruma (EFIP – European Forum of Independent Professionals) idén tavasszal kiadott statisztikái szerint a szabadúszók adják a kontinens munkaerejének leggyorsabban növekvő szegmensét. Míg 2013-ban az EU 27 tagállamában mintegy 8,9 millióan dolgoztak szabadúszóként, mostanra ez a szám 45 százalékkal gyarapodott.

Bár számtalan előnye van – rugalmas munkaidő, tetszőlegesen választott munkavégzési helyszín, mentesség a céges kötöttségektől –, a szabadúszás sok nem kreatív, adminisztratív teendővel és pénzügyi kockázattal jár.

A European Freelancers Week nevű rendezvénysorozatot korábbi, szabadúszók számára szervezett események ihlették, és idén először már egységes formában szervezik meg Európa különböző országaiban. Magyarországra a SMarthu (http://smarthu.org/) rendezésében érkezik az egy hétig tartó esemény (http://freelancersweek.hu).

A SMart 1998-ban Belgiumban alakult, mára kilenc országban jelen lévő non-profit szervezet, amelynek célja, hogy kockázatmentes és kiszámítható környezettel támogassa a kreatív szakembereket, művészeket és szabadúszókat, és megoldást nyújtson a mindennapi problémákra, amelyekkel munkájuk során szembesülnek. A SMarthu leveszi a szabadúszókról a projekt alapú munka okozta bizonytalanság terheit, biztosítva, hogy fizetési es adminisztrációs kockázatok nélkül, rugalmas keretek között dolgozhassanak.

A SMarthu célja, hogy támogassa a kreatív szabadúszókat és az önálló munkavégzést – legyen szó szervezeti háttérről, közösségépítésről vagy párbeszédről. A Freelancers Week rendezvényei is az egyre gyarapodó szabadúszó-közösség segítését tűzik ki célul; az egymással megismerkedő függetlenek egymásban is értékes üzleti, szakmai kapcsolatokra találnak ezen a platformon keresztül.