Máté Bence a Word Press Photo természetfotó kategóriájában első helyezést ért el. A kalandos életű fotóssal még a kiállítása miatt készítettünk interjút, melyet teljes egészében a friss lapszámban olvashatnak el.

Főállásban természetfotós, mellékállásban pedig üzletember?

Nincs főállásom. (Nevet.) Egy kis csapatot menedzselek, de amikor belehúzok a szervezésbe, akkor naponta átlagosan hatvan telefonhívást bonyolítok le. Az elmúlt két évem erről szólt. Amikor eldöntöttem, hogy meg akarom csinálni a Fajbook könyvet, versenyt és a kiállítást, tudtam, hanyagolnom kell a fotózást.

Nehéz döntés volt?

Nem, mert kifotóztam magam: 2017-ben 191 napot voltam terepen, amikor csak fotóztam, a körülmények megteremtése, a felkészülés ebben nincs benne. Ezt követően döntöttem a váltás mellett, de élvezem, például a könyvnyomtatás viszontagságait is. Jó látni, hogy amit csinálok, sok embernek élményt nyújt. A mai kicsit esős, szeles napon hétezren nézték meg a kiállítást (az interjú március 16-án készült – a szerk.), holnap szép lesz az idő, harminc-negyvenezer látogatóval számolunk.

[...]

Máté Bence Egy játék, három kutya című fotója a kiállításon - Fotó: Réti Dóra
Máté Bence Egy játék, három kutya című fotója a kiállításon - Fotó: Réti Dóra

Hogyan dolgozott addig, amíg nem voltak szponzorai?

Napról napra éltem. Emberek egyedi támogatásai révén sikerült haladnom előre. A projektjeimhez mindig több tárgy és emberi erőforrás kellett annál, mint amit én meg tudtam volna finanszírozni. Sokszor ingyen kaptam termékeket, mert a támogatóim az általam előállított fotókat kicsit a magukénak is érezték. Egyébként ha valaki kívülről nézi a tevékenységemet, akkor az a valós költség tízszeresét sejtheti mögötte, pedig minimális összegekből hoztunk össze kiváló dolgokat.

Emlékszik az első olyan alkalomra, amikor valaki támogatását kérte?

Sosem kértem, mindig felajánlottak. Igyekeztem a beszélgetést olyan irányba vinni, hogy megtegyék ezt a lépést.

Mint egy menedzser.

Egyfajta MLM- (multi-level marketing – a szerk.) üzletkötő voltam. (Nevet.)

Pár hónapja jelölték a World Press Photo díjra egy képét, méghozzá a természetfotó kategóriában. Ennyi díj után mit jelent ez önnek?

Próbálok finoman fogalmazni, mert a világ legnívósabb fotós versenyéről van szó. Nehéz bekerülni, mert a veszélyt, a pusztítást és a halált keresik, tehát azokat a dolgokat, amelyekre az emberek felkapják a fejüket. A szépséggel, az innovációval nem könnyű eredményt elérni. Két évvel ezelőtt egy olyan kollekciómmal értem el helyezést, amely az utóbbi irányelveket követte – erre nagyon büszke voltam. A mostani felvétel a pusztítást mutatja be. (A Túlélési ösztön című, Erdélyben készült képen levágott lábú, vízbe visszadobott békák láthatók, melyek a part felé szeretnének eljutni – a szerk.)

A teljes interjút elolvashatja a Médiapiac friss számában.

A cikk szerzője Béres Máté

Nézze meg Béres Máté teljes profilját a Ki Kicsoda? oldalunkon.