2019. április 23.

Elkezdődött az 5. Magyar Filmhét

A Zsigmond Vilmosról készült utolsó portréfilm és régi klasszikusok is színesítik a programot.

Április 22-én a budapesti Corvin moziban életműdíjátadó gálával kezdődött az 5. Magyar Filmhét, ahol Andorai Péter és Bánsági Ildikó számára Szabó István mond majd laudációt, Bodrogi Gyulát Sándor Pál, Koncz Gábort Dörner György köszönti, Venczel Verát pedig Kovács István színművész méltatja. Az ünnepélyes esemény után a Zsigmond Vilmosról készült utolsó portréfilmet, a Fényképezte Zsigmond Vilmos című alkotást vetítik majd, melyet hazánkban most először mutatnak be.

Kedden többek között a Magyar Nemzeti Filmalap Inkubátor Programjában készült alkotásokat, valamint pályakezdő alkotók rövidfilmjeit is vetítik. A Filmhét során az öt életműdíjas pályájának egy-egy kiemelkedő alkotását is megnézhetjük.

Most először a televíziós sorozatok is bekerültek a kínálatba, így április 22-27. között hét kategóriában rekord számú, közel 200 film pereg majd az 5. Magyar Filmhéten a Corvin moziban, köztük olyan nagysikerű alkotások, mint a BUÉK, a Ruben Brandt, a gyűjtő, az Egy nap, a Valami Amerika 3. vagy az X-a rendszerből törölve. A seregszemlére az alkotók a 2018-ben Magyarországon mozi forgalmazásba került, televízióban sugárzott, illetve a legfontosabb nemzetközi filmfesztiválokon szerepelt filmalkotásokat nevezhették.

A televíziós forgalmazású filmek ingyenesen tekinthetők meg, a nagyjátékfilmek pedig kedvezményes 500 Ft-os áron.

Címkék: kultúra film

Nem kérnek az NKA-támogatásból

2 napja

Csatlakozva az Örkény Színházhoz, a Katona József Színház is úgy döntött, hogy a független és befogadó színházak bizonytalan helyzetére tekintettel, nem nyújt be pályázatot a Színházművészeti Kollégiumhoz.