2015. április 27.

Erőszak a televízióban

A szórakoztató műsorok kapcsán sem kerülhető meg a társadalmi felelősség kérdése.

Szerkesztőségünk egybehangzó véleménye szerint az Éden Hotel pénteki adásában látottak kimerítik az erőszak fogalmát.

A bemutatott jelenetek a bántalmazó kapcsolat majd minden elemét tankönyvi ábraként illusztrálták: a másik ember önbecsülésének rombolását, zsarolást, a fizikai erőfölénnyel való visszaélést. És ezt nem menti az sem, hogy a felek a „végén egymás karjaiban alszanak el”, inkább csak ráerősít az ilyen kapcsolatok dinamikájáról szóló ismereteinkre.

Természetesen tisztában vagyunk a kereskedelmi televíziózás szerepével és az ilyen műsoroktól – melyeket magunk is szívesen fogyasztunk – szórakoztatást, nem népnevelést várunk el. A műsorban szereplő fiatalember, akire férfiként szúrós szemmel nézünk, kiváló műsor-alapanyag, a rosszfiúkhoz vonzódó lány remekül kihasználható toposz. Ugyanakkor, ha kialakul egy vitatható helyzet, azt véleményünk szerint mindenképpen felelősségteljesen kell kezelni. Különösen igaz ez egy olyan témában, amely jelentős társadalmi problémát testesít meg, és amellyel a közbeszéd és a sajtó is sokat foglalkozik. Hiába érzi úgy a társadalom, vagy akár a szituációban érintett hölgy, hogy csak a pofon és a penetráció számít erőszaknak, érdemes megragadni a lehetőséget annak hangsúlyozására, hogy ez egy téves kép. A Class FM erőszakügyi Canossa-járása vagy a Maksa Híradóval kapcsolatos botrány után különösképp érthetetlenek a helyzetre adott reakciók.

És ez nem feltétlenül arról szól, hogy az NMHH-nak büntetnie kell-e a társadalmilag elfogadhatatlan helyzetek kontextus és kommentár nélküli bemutatását, vagy hogy helytálló-e a valóságshow-k szabályzatának megközelítése, miszerint a verbális zaklatás (közkeletű szóval bullying) nem, az arra esetleg válaszul adott pofon viszont automatikus kizáráshoz vezet. Bármely és minden médiumnak felelőssége van a közgondolkodás formálásában, mellyel elvárható, hogy jól éljenek.

A történet talán legszomorúbb része a TV2 közleménye, amelyet a felháborodás nyomán küldtek ki a sajtónak. Ezt a közleményt jóindulatúan értetlennek, kicsit szigorúbban pedig cinikusnak neveznénk. Nem történt erőszak, lobogtatják a teljes, vágatlan felvételt. Mutogatnak a szereplőkre, akik szerint szintén nem történt erőszak. Eközben semmilyen megértést, empátiát, problémaérzékenységet nem mutatnak a vak komondorok országában.

Egyébiránt a formátum legújabb szériájában nem ez az első vitás eset. Néhány héttel korábban a Melanie nevű játékos haj- és pólótépéssel, verbálisan alázta a párját, Ádámot. Szintén kontextusba helyezés nélkül maradt a dolog. Pedig ez is a vak komondor esete.

Nagyon sajnáljuk, hogy a TV2 nem élt a lehetőséggel, hogy egy népszerű, könnyen emészthető műsoron keresztül hozzátehessen egy itthon végre elindult, élő és aktuális vitához. Ehelyett rombolt egy szép nagyot.

Frissítés:

A csatorna az ügyben hétfő délután újabb közleményt adott ki:

“A TV2 Éden Hotel című valóságshow-jának pénteki adásában egy olyan jelenet is képernyőre került, amelyben az egyik női szereplőt játékostársa agresszív szexuális közeledésével és verbális kommunikációjával méltatlan, megalázó helyzetbe hozta. Elismerjük, hogy a képsorok közlése nemcsak a televíziónézők, hanem az egész társadalom felé rossz üzenetet hordozott. A szóban forgó jelenet és a kapcsolódó kommentár adásba engedésével a csatorna hibát követett el, ezért Yvonne Dederick ügyvezető igazgató döntése értelmében belső vizsgálatot indítunk. Tesszük ezt annak érdekében, hogy még részletesebben, egyértelműen feltárjuk az ügy körülményeit, adott esetben felülvizsgáljuk a műsor szerkesztési folyamatait. Célunk, hogy tisztázva a helyzetet levonjuk a megfelelő konzekvenciákat. Ha kell, külsős szakértő bevonásával folytatjuk le a vizsgálatot.” (via 444.hu)