Valóban végromlásba visznek a kattintékony címek, vagy csak átalakul a média világa, és még prüszkölünk ellene? Véleménycikk.

Július 21-én volt szerencsém a Civil Rádióban beszélgetni a clickbait címadás jelenségéről. (A beszélgetés az archívumban elérhető, a 8:30-9:00 blokk második felében.) A hét perc műsoridőbe rengeteg dolog nem fért bele, ezeket gyűjtöttem most össze.

A legfontosabb kérdés talán az, hogy tényleg problémát jelentenek-e a „kattintékony” címek? Amennyire biztos vagyok abban, hogy az álhírek terjedése káros, annyira nem meggyőződésem, hogy a figyelemfelkeltő, provokáló címadás is rombol. Itt most nem csak arról van szó, hogy például a műfaj egyik klasszikusának számító Upworthy épp a clickbait-módon újracsomagolt anyagokkal érte el, hogy a világ a szerintük fontos társadalmi-politikai-környezeti ügyekre figyeljen.

A hagyományos média elefántcsonttornyából persze szörnyűnek látszik a közösségi média világa: a leegyszerűsítés, a zaj, a TLDR jelenség, a szenvtelenség helyett az érzelmek megjelenése. Nehéz tudomásul venni, hogy ma már egy klasszikus cím-lead-kenyérszöveg beosztású írás vagy nem elég érdekes, vagy nem kattintanak rá a hírfolyamban/hírlevélben, ha a lényeg már kiderült a leadből.

Az sem igaz, hogy gonosz kívülállók aknamunkájáról lenne szó a régi jó dolgokkal szemben. Az Upworthy a New York Times-tól, a BuzzFeed a Politicotól igazolt főszerkesztőt, utóbbiba pedig befektetett az NBCUniversal és a Comcast is. Ráadásul a korábbi újracsomagoló megoldások helyett ma már sok egyedi tartalmat készítenek – igaz, néha a hagyományos sajtóetikát vagy óvatosságot nagyvonalúan kezelve.

Magát a címadást és a formátumokat évtizede tökéletesített algoritmusok felügyelik a nagyoknál, de a módszereiket a garázsoldalak is másolják, valamint kkv-marketing kurzusokon is hirdetik a figyelemfelkeltő címek, a kvíz- és listaformátumok hatékonyságát. Véleményem szerint a nagyok is egyre inkább errefelé tolódnak, a jelenség alól nehéz kivonni magukat.

Hogy lesz-e visszarendeződés, az jó kérdés. A felhasználók egy részét zavarja a clickbait (meg az álhírek), az ő nyomásukra a Facebook algoritmusokkal próbálja szűrni a jelenséget. Ezügyben sokan optimisták, mondván: a spamszűrők is milyen kiforrottak már, ha akarat van, erre is lesz megoldás rövid távon. Nyilván az is megtalálja a számítását, aki a hagyományos formátumokat kedveli, de arra, hogy a folyamatok hatására idővel újra felértékelődnek-e a nagy presztízsű sajtótermékek, mint ahogy azt Dave King felvetette, nem mernék nagyobb összegben fogadni.

A cikk szerzője Csillag Zoltán

Nézze meg Csillag Zoltán teljes profilját a Ki Kicsoda? oldalunkon.


Ingyenes decemberi online előadások a KULTEÁTRUMTÓL

13 órája

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban szeptember óta működő KULTEÁTRUM vezetősége úgy döntött, hogy a december 3-tól műsorra kerülő online előadásait ingyen juttatja el a nézők számára.