2020. június 03.

Indul a Margó Irodalmi Fesztivál

Június 3-7. között, ötven programmal várják a szervezők az irodalom, olvasás és kultúra iránt érdeklődőket a Margó digitális felületein.

Június 4-én lesz 100 éve annak, hogy aláírták az I. világháborút lezáró békeszerződést. A kerek évforduló alkalmából a Margó tematikus nappal készül, amelynek programjai különféle szempontok szerint járják körbe Trianon múltját és jelenét. A fesztivál emléknapjának vendége lesz többek közt Ablonczy Balázs és Ungváry Krisztián történész, bemutatkozik Kötter Tamás II. világháborús novelláit tartalmazó kötete, illetve a Cserna-Szabó András és Fehér Renátó szerkesztésében készült alternatív irodalmi Trianon-antológia.

A legfrissebb hazai könyvmegjelenések bemutatói mellett idén is jelentkezik a Margó Extra beszélgetés-sorozat, amelyben művészeket, közéleti személyiségeket szólítanak meg az olvasáshoz fűződő viszonyuk kapcsán. Délutánonként Orvos-Tóth Noémi, Eke Angéla, Török-Illyés Orsolya és Mácsai Pál mesél arról, milyen hatással van életére, munkájára az irodalom. A Margó Extra speciális különkiadásában pedig a Grecsó fivérekkel beszélget Ott Anna, akiknek ősszel mutatkozik be a Várkert Bazárban Többet magunkról című közös produkciójuk.

Az irodalmi beszélgetéseken kívül kiállításokra, színházba is invitálnak a szervezők. Egy rendhagyó tárlatvezetés keretében be lehet járni a Petőfi Irodalmi Múzeum Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából rendezett emlékkiállítását, vagy a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ Felesleges Pillangó című tárlatát. A Trianon emléknapra a Fortepan állított össze egy gyűjteményt korabeli fényképekből válogatva, estére pedig a Katona József Színház színészei készülnek egy irodalmi műsorral. A fesztivál zárónapjának estéjén, június 7-én a Trip Hajó Karanténszínháza tart ősbemutatót: Tóth Krisztina egyfelvonásos felolvasószínházi előadásával ér véget a fesztivál.

A részletes napi program a www.margofeszt.hu/hu/fesztival oldalon található.

Elindul a Budapest Kertmozi

17 órája

A megmozdulás elsődleges célja a közösségi filmezés, valamint a budapesti kertmozi kultúra újjáélesztése.