2020. november 25.

Ingyenes decemberi online előadások a KULTEÁTRUMTÓL

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban szeptember óta működő KULTEÁTRUM vezetősége úgy döntött, hogy a december 3-tól műsorra kerülő online előadásait ingyen juttatja el a nézők számára.

A KULTEÁTRUM-MKVM öt előadást helyez el a különleges színházi élményeket örömmel megtekintők karácsonyfája alá. Olyan művészek produkciói láthatók, mint Bíró Krisztina, Czifra Krisztina, Kováts Kriszta, Papadimitriu Athina és Pregitzer Fruzsina.

Az ingyenes online előadások sorát Müller Péter bölcs gondolaival Papadimitriu Athina kezdi, mely december 3-án lesz látható. A Szeretetkönyv című előadást Kutik Rezső élő zenei kísérete fűszerezi. A Perjés János által színpadra alkalmazott műsor mottója: „A szeretetről beszélni egyedül nem lehet. Csak együtt.”

A teher alatt NŐ avagy itt nem lehet megmaradni című előadást Bíró Krisztina írta és szerkesztette. A Máthé Zsolt rendezte darab három színésznő - Bulyovszkyné Szilágyi Lilla, Fedák Sári és Karády Katalin – életútjáról és karrierjéről szól, de sorsuk, törekvésük jóval túlmutat a művészetükön. A három különböző történelmi korszakban élő művészről szóló darabot Bíró Krisztina, Dobra Mara és Kerekes Viktória előadásban december 5-én lehet online megtekinteni.

A vámkisasszony - a Manna Produkciótól - december 11-én lesz online elérhető. Czifra Krisztina előadásban a Don Juan mitológia darabja női szemszögből közelíti meg az örök témát. A női függetlenedés, a férfi szakmáknak a gyengébbik nem által való meghódítása, a divatos egyenjogúsági harcok és jelszavak, a nemek közti vágyott különbségtétel-eltörlés izgalmas, égető kérdéseket vet fel. Az előadás írója Kállai R. Gábor, rendezője Harangi Mária.

Kováts Kriszta Arany-óra című zenés-verses estjében Arany János balladáit Szirtes Edina Mókus többszólamú acapella megszólalásra zenésítette meg. Az előadásban Szörényi Levente Vörös Rébék című klasszikus dala új hangszerelésben szólal meg. December 13-án Kováts Kriszta önállóan vállalkozik arra, hogy elénekelje a balladákat, mely közben a kíséret felvételről szólal meg.

Legyen világosság! címmel Pregitzer Fruzsina Mécs László estje december 15-én lesz online látható. Mécs László a két világháború alatti időszak közkedvelt költője volt, akit 1945-től máig is elhallgatnak. A papköltő hitének elemzése, kételyei, kínjai, szociális érzékenysége mellett humorérzéke is megjelenik a kiválasztott költeményekben. A verseket Pregitzer Fruzsina színművész és Bata Hajnalka népdalénekes adják elő.

A KULTEÁTRUM-MKVM valamennyi ingyenes online előadása 19 órakor kezdődik.

Az ingyen jegyekhez a https://tixa.hu/magyar-kereskedelmi-es-vendeglatoipari-muzeum oldalon lehet hozzájutni.