2015. november 04.

Könyvet írt a Google magyar származású alelnöke

A cég filozófiájának, kultúrájának bemutatásával Laszlo Bock nem csupán a munkában, de az életben is iránymutatást nyújt.

Laszlo Bock alelnökként 2006 óta irányítja a világcég személyi ügyeit. Az ő feladata a leendő „Googlerek” felkutatása és megszerzése, ő gondoskodik a képzésükről és arról, hogy jól érezzék magukat a munkahelyükön. Amióta Bock tölti be ezt a posztot, a Google világszerte harmincnál is többször kapta meg a legjobb munkahelynek járó címet, munkaadóként pedig több mint száz kiválósági díjat kapott. 2010-ben a Human Resources Executive Magazin az év humánerőforrás-ügyi vezetőjének választotta meg.

A világ egyik legsikeresebb vállalata kizárólag a legjobbakat keresi, és ennek érdekében új szabályokat teremt a munka világában. Bock egyik aranyszabálya, hogy nem az életrajz, hanem a gyakorlat dönti el, ki a rátermett munkatárs, és hogy bizonyos kvalitások – rugalmasság, vezetői képesség, tudás, lelkiismeretesség, kitartás – minden munkakörben elengedhetetlenek.

Laszlo Bock öt jó tanácsa, amit sikerrel alkalmazott a Google-nél:

  • Csak olyan embereket alkalmazz, akik okosabbak nálad!
  • Tanulj a legjobb és legrosszabb munkatársaidtól!
  • Elemezz, ahelyett, hogy a megérzéseidre hallgatnál!
  • Adj szabadságot az embereidnek!
  • Ne pozíció, hanem teljesítmény szerint fizess!

A „Google-titok - Irányítsd és éld az életed! Tippek a világcég alelnökétől” tanulságos olvasmány lehet mindenki számára, aki céget vezet, munkát vállal, vagy csupán érdekli, hogyan lehetne hatékonyabb és sikeresebb a saját életében.

Részlet a könyvből:

A céghez kerülésemkor a Google-t már két éve bevezették a tőzsdére; a bevételeink évi 73%-kal nőttek. A Gmailnél akkor indult a korábban elképzelhetetlen ingyenes egy gigabájtos tárhely, ami ötszázszorosa volt a szokásos webmail-szolgáltatóknál elérhetőknek – ez akkora őrültségnek tűnt, hogy az emberek valamiféle áprilisi tréfának vélték a dolgot. Miközben hatezer ember dolgozott a Google-nál, a cég évente meg kívánta duplázni a méretét, és a hihetetlenül ambiciózus terve az volt, hogy a világ teljes – az egész! – információmennyiségét megszervezze, valamint általánosan hozzáférhetővé, mindenki által hasznosíthatóvá tegye.

1972-ben születtem a kommunista Romániában, amelyet a diktátor Nicolae Ceauseșcu vezetett, és amelyet a titkolózás, a hazugságok és a félelem hatott át. Nehéz ezt ma elképzelni, de Románia akkoriban olyan volt, mint Észak-Korea manapság. Az ember ismerősei és családtagjai eltűntek, ha bírálták a kormányt. Miközben a párttagok kitűnő „nyugati” ruhákhoz, luxuscikkekhez, gyümölcshöz jutottak hozzá, a szüleim harminc évesek elmúltak, mire első ízben kóstoltak banánt. A gyerekeket arra biztatták, hogy besúgják a szüleiket. Az újságokban meg a rádióban más sem szerepelt, mint hogy a kormány mennyire nagyszerűen teljesít, az Egyesült Államok pedig mennyire bűnös és elnyomó rendszer. A családom szabadságot akart, amikor elmenekült Romániából: hogy kedvükre utazhassanak, ahová tetszik, hogy azt mondhassák és gondolhassák, ami jólesik, hogy azzal barátkozzanak, akivel akarnak. Hihetetlenül izgalmasnak tűnt, hogy olyan vállalatnál dolgozhatok, amelyet azzal a céllal alapítottak, hogy az információt mindenki számára elérhetővé tegye. Az ember szabadságának alapja a szólásszabadság, amelynek viszont az információhoz és az igazság való hozzájutás a feltétele. Sokféle környezetben éltem és dolgoztam, sok példát láttam arra, hogy valami nem válik be. Ha ennél a cégnél komolyan gondolják, amit beszélnek – gondoltam –, ez lesz a világ legjobb munkahelye.

Laszlo Bock: A Google-titok Irányítsd és éld az életed! Megjelenés: 2015. szeptember 30. Fordította: Lázár A. Péter Keménytáblás, 400 oldal Bolti ár: 3990 Ft

Leforgatták az Átjáróházat

5 órája

Madarász Isti rendező új, romantikus fantasy vígjátéka az újrainduló hazai filmgyártás első leforgatott produkciója.