2016. október 28.

Közeleg az ukrán filmhét

Párizs, London, München és Amszterdam után Budapestre érkezik a rendezvénysorozat, november 6. és 11. között.

Ukrán Filmhét kezdődik november 6-án az Urániában, kortárs és klasszikus ukrán filmekkel. A nézők megtekinthetik ’Az ukrán seriffek’ című dokumentumfilmet is,amellyel Ukrajna a legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díjra pályázik. Az Igor Iankovskyi Alapítvány és Ukrajna Magyarországi Nagykövetsége további négy filmen keresztül mutatja be az ukrán filmművészet kiemelkedő alkotásait. Afilmek megtekintése ingyenes. Azokat eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik.

Az Ukrán Filmhéten változatos műfaji kínálattal találkozhatnak a nézők; a nemzetközi díjakat is begyűjtő filmek között található dráma, vígjáték és történelmi film is. Ukrajna sokrétű kulturális hagyományaiba, történelmébe, de az ott élők mindennapjaiba is bepillantást nyerhetnek azok, akik november 6. és 11. között ellátogatnak az Uránia Nemzeti Filmszínházba. Az ingyenes filmfesztivál apropóját az ukrán-magyar diplomáciai kapcsolatok 25. évfordulója adja.

A reménytelenség és a nyomorúság olyan érzések, melyek ukrán emberek sokaságát kényszerítik rá arra, hogy külföldön, családjuktól távol kelljen dolgozniuk. Ez a központi kérdése a rendezvény nyitófilmjének, ’A vadgalamb fészke’ című drámának is. 2016 Legjobb Ukrán filmje november 6-án tekinthető meg. A vetítés után Taras Tkachenko rendezővel is találkozhatnak a nézők.

A ’Nagymamám, Fanni Kaplan’ egy történelmi dráma, melynek középpontjában egy kevéssé ismert szerelmi történet áll Fanni Kaplan és Dmitriy között. Dmitriy annak a Vladimir Iljics Leninnek a testvére, akit Fanni megpróbált megölni 1918-ban. A lebilincselő történetet november 7-én láthatják a nézők.

A filmvetítések többsége után szintén lesz lehetőség a rendezőktől kérdezni, így a ’Mostantól szeretni foglak’ című romantikus vígjáték alkotójától is. A november 9-én vászonra kerülő mozi a férfiak és a nők közötti kapcsolatok sokszínűségét mutatja be, szerelmi csavarokkal. A film főszereplője Ukrajna ismert színésze, Bohdan Benyuk.

’Az ukrán seriffek’ című, Oscar-díjra is pályázó dokumentumfilmet november 11-én, pénteken tűzi műsorra az Uránia. Roman Bondurchuk rendező alkotásában egy távoli ukrán faluban két férfi veszi át a rendfenntartó szerepét: rendőri és szociális munkás feladatokat látnak el, családi vitákat oldanak meg, szomszédviszályokat szüntetnek meg. A dokumentumfilm két tucatnál is több nemzetközi fesztiválon bizonyított, legutóbb elnyerte a Docs Against Gravity lengyel filmfesztivál nagydíját.

Az Ukrán Filmhéten az ukrán filmes szakma jeles képviselő mellett részt vesz Philip Illienko, az Ukrán Állami Filmügynökség elnöke és nagykövete is.

A Metro ötven éve rögzítette az első magyar koncertlemezt

13 órája

Fél évszázada készült el az első magyar koncertlemez, a Metro együttes Egy este a Metro Klubban... című korongja. Sztevanovity Zorán és Dusán, valamint Frenreisz Károly idézte fel a lemez és a zenekar történetét az MTI-nek.